Публікація

«Геноцидна мрія росіян: створення нестерпних умов для цивільних українців» – Олександр Павліченко

З 27 жовтня по 3 листопада російські війська запустили по Україні 68 ракет та застосували 30 дронів-камікадзе повідомили в  Генштабі. Лише 31 жовтня під час масованого обстрілу зафіксовано влучання по об’єктах енергетичної інфраструктури на Київщині, Харківщині, Черкащині, Кіровоградщині, Запоріжжі. Чому за обстріли цивільної інфраструктури мають понести покарання росіяни? Пояснив журналістам виконавчий директор Української Гельсінської спілки з прав людини Олександр Павліченко в марафоні «FreeДом». 

Олександр Павліченко, виконавчий директор УГСПЛ

Створення умов, які можуть спричинити страждання цивільного населення,  у нас це пов’язано з холодом, з втратою можливості користуватись електрикою прирівнюється до воєнного злочину, каже Олександр Павліченко. Підстанції та ТЕЦ не військові цілі, тому їх навмисне ураження це порушення статті 8 частини 2 Римського статуту. Це скоєння воєнного злочину, яке має бути на національному рівні відповідно зафіксовано і розслідувано. 

Згідно міжнародного права, Україна може вимагати від Росії компенсації.

— Крім нанесення матеріальної шкоди, обстріли цивільної інфраструктури створюють нестерпні умови для цивільного населення. Це геноцидна мрія росіян. Але я впевнений, що вона не буде доведена до кінця і ми побачимо розплату і притягнення до відповідальності тих, хто вчиняє ці злочини, — підсумовує виконавчий директор УГСПЛ.  

Якщо ви стали свідком воєнних злочинів росіян проти українців, можете надіслати їх за адресою [email protected] або звернутись  до правозахисників громадських приймалень Української Гельсінської спілки з прав людини, які здійснюють документування воєнних злочинів. Фіксація відбувається в рамках глобальної ініціативи «Трибунал для Путіна». З початку повномасштабного вторгнення, в рамках ініціативи Т4Р, задокументувано понад 23 тисячі  воєнних злочинів Росії проти України. Всі дані документатори вносять в загальну базу, яка оновлюється щодня. 

Якщо помітили помилку на сайті, будь ласка, виділіть текст та натисніть ctrl-enter.

Також може бути корисним

Приєднуйтесь

Робiмо велику справу разом!
Підтримати Стати волонтером Пройти стажування

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: