Публікація

Ганна Герман відповідає на запитання Української Гельсінської спілки з прав людини

У березні Українська Гельсінська спілка з прав людини та ще 250 громадських організацій та активістів звернулися до Президента України з відкритим листом про погіршення ситуації з правами людини.

 

У листі правозахисники вказали про випадки чисельних порушень та неповаги до прав людини з боку МВС та інших державних органів. Зокрема йшлося про ліквідацію Управління моніторингу прав людини.

 

Відповідь на звернення була отримана лише минулого тижня. В ній, за підписом Ганни Герман, йдеться про те, що організація діяльності підрозділів з питань моніторингу прав людини належить до компетенції Міністерства внутрішніх справ України.

Цікаво, що в березні Президент назвав непродуманим рішення міністра внутрішніх справ стосовно скорочення тієї частини апарату МВС, яка займається правами людини.

«Треба переглянути таке рішення і зробити висновки. Треба здійснювати кроки з розширення  заходів із захисту прав людини, а не навпаки. Я не радив би вам економити державні кошти на правах людини», – сказав Віктор Янукович у розмові з міністром внутрішніх справ А.Могильовим. Отже, в березні Президент вважав, що такі питання входять до його компетенції.

Цікавим є і той факт, що попри ліквідацію Управління, Ганна Герман на ТРК «Україна» в програмі «Відкритий доступ» заявила наступне: «Президент зробив все, щоб ліквідована міністром внутрішніх справ правозахисна група при міністерстві внутрішніх справ була відновлена (мається на увазі управління моніторингу прав людини) і Багіров її очолив».

Яку таку правозахисну групу при МВС очолив Багіров сказати важко. Жодного наказу про його призначення не має до сьогодні. Управління ж розформоване вже практично повністю і його функції змінені настільки, що виконувати свої обов’язки вже не можливо.

 

Слід також згадати, що в квітні цього року Президент пообіцяв зустрітися «З широким колом правозахисників і обговорити з ними питання щодо стану справ з правами людини в Україні».

 

З цього питання Ганна Герман зазначила: «Президент включив до громадської гуманітарної ради правозахисників. І наступне засідання громадської гуманітарної ради (воно має відбутися в червні)  буде присвячено саме захисту прав людини. І на цьому засіданні гуманітарної ради будуть присутні багато правозахисників».

 

На сайті Президента кожен бажаючий може відкрити і прочитати склад гуманітарної ради, про яку казала Ганна Герман: http://www.president.gov.ua/documents/10775.html. Жодного правозахисника в її складі немає.  А це означає, що питання прав людини будуть розглядати професор кафедри архітектурного проектування, художній керівник Національного академічного драматичного театру, завідувач кафедри етнології та краєзнавства, президент Національного олімпійського комітету та інші відомі люди. Всі, крім тих, хто професійно займається питанням прав людини в Україні.

 

Тож висновки про ставлення адміністрації Президента до погіршення ситуації з правами людини ви можете робити самі.

 

Відео, на якому Ганна Герман відповідає на питання УГСПЛ можна знайти тут: http://dostup.kanalukraina.tv/video/5362_ukraina__gde_zakanchivaetsya_svoboda/ (друга хв. 49 сек).

 

Фото з сайту: http://sprotiv.org

Якщо помітили помилку на сайті, будь ласка, виділіть текст та натисніть ctrl-enter.

Також може бути корисним

Приєднуйтесь

Робiмо велику справу разом!
Підтримати Стати волонтером Пройти стажування

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: