Публікація

ФСБ залякує дітей кримських татар

Росія заарештувала та незаконно утримує в неволі 14 громадян України кримськотатарської національності. Не маючи жодних доказів їхньої злочинної діяльності, російські правоохоронці тиснуть на заарештованих, їхніх родичів і навіть дітей.

Росіянин Олександр Попков, адвокат правозахисника Еміра-Усеїна Куку, затриманого за обвинуваченнями в тероризмі, розповів, що його підзахисний був членом контактної групи з прав людини та займався справами щодо викрадення та зникнення кримських татар.

«Саме за цю діяльність, яка не подобалась російським спецслужбам, його й переслідують», – вважає Олександр Попков.

Олександр Попков
Олександр Попков

20 квітня 2015-го року Еміра-Усеїна намагалися затримати біля його будинку. Під час цього його побили та влаштували обшук в його квартирі. Адвокат вважає, що це було спробою викрадення, але через те, що на шум прибігло багато людей, обшук закінчився нічим. Емір-Усеїн був на волі майже рік до 11 лютого 2016-го року, коли його затримали та звинуватили у тому, що він брав участь у діяльності організації Хізб ут-Тахрір, яку в Росії вважають терористичною. За словами Олександра Попкова, строк утримання Еміра-Усеїна під вартою продовжено до жовтня 2016-го року.

«Фабула звинувачення складається із жахливих злочинів, включно із усуненням неісламських урядів на всій планеті шляхом знищення громадян, які не хочуть ставати мусульманами», – розповів Олександр Попков.

Під час відкритого судового засідання була оприлюднена якась довідка-меморандум, і на основі тільки цього документу і ґрунтується все обвинувачення. Там написано, що нібито троє громадян, включно із Еміром-Усеїном обговорювали вербувальну діяльність, якою вони нібито займаються.

«Людину судять за те, що вона непублічно, на кухні обговорювала із двома своїми друзями, як вони когось комусь “передадуть”, – обурився Олександр Попков. – Я вважаю, що боротьба із тероризмом – дуже важлива справа, але приписувати громадянам якісь явно придумані злочини – це смішно».

На думку Олександра Попкова, ФСБ намагалася завербувати Еміра-Усеїна, але це не вдалося, тому його, як і Генадія Афанасьєва, карають за відмову. Затриманий написав скаргу на дії поліції у 2015-у році і за нею було проведене внутрішнє розслідування. В результаті з’ясувалося, що поліцейські поскаржилися на те, що Емір-Усеїн нібито побив їх у відповідь на прохання показати документи. У ході слідства нібито побиті працівники ФСБ постійно плуталися у свідченнях, крім того, вони надали довідку про побиття із відомчої поліклініки, але медичний огляд пройшов через два місяці після факту нібито побиття, характер ушкоджень не співпадав із вказаним на свідченнях, а у “побитих” вже були інші прізвища та імена. Натомість у Еміра-Усеїна дійсно зафіксована ціла низка побоїв. Олександр Попков каже, що затриманому цілеспрямовано шукали статтю, за якою його можна було би запроторити до в’язниці за неіснуючі злочини. Спочатку це була екстремістська 282 стаття, потім – заклики до терористичної діяльності, напад на співробітників ФСБ, врешті вирішили приписати йому діяльність у терористичній організації. Олександр Попков вважає, що фальсифікацією справи займається колишній співробітник СБУ Олександр Компанейцев. Саме він і намагався вербувати Еміра-Усеїна навіть після затримання його у СІЗО Сімферополя.

За інформацією Олександра Попкова, співробітники ФСБ почали користуватися особливо огидними методами впливу на затриманих: почали залякувати їхніх дітей. У квітні 2016-го року у школу, де навчається 9-річний син Еміра-Усеїна Бекир Куку, прийшов таємний агент ФСБ, який у присутності його сестри сказав хлопчику: «Мама обманює тебе, насправді твій тато не поїхав у відрядження, він зв’язався із поганими людьми і тепер за це буде сидіти десять років у в’язниці». Агент ФСБ сказав, що він залякував дитину за наказом Олександра Компанейцева.

Адвокат кількох затриманих фігурантів справ кримських мусульман Еміль Курбедінов вважає, що екстремізм, тероризм та іслам перетворилися у Росії просто на інструменти боротьби з інакомисленням.

Еміль Курбедінов (через Skype)
Еміль Курбедінов (Skype)

«Під час суду були порушені всі права обвинувачених, починаючи з права на захист, – сказав він. – Через два місяці після початку моєї роботи вийшла постанова про мій відвід, яку мені навіть не вручили, тому я не зміг її оскаржити. Крім того, арешти та строки утримання під вартою були необґрунтованими, все досудове слідство було побудоване лише на здогадках та припущеннях».

За словами Еміля Курбедінова, погрози з боку ФСБ надходили навіть слухачам, присутнім на судових процесах: прямо в залі їм вручали повістки, які зобов’язували їх прийти на допит у якості свідків по цій справі. Надалі їх вже не пускали у зал судових засідань під приводом того, що вони тепер є свідками.

Люди, які не асоціюють себе із Російською Федерацією, перебувають у небезпеці,

– Михайло Тарахкало про ситуацію в Криму

«Наразі більшість свідків відмовилися від свідчень, які вони дали на досудовому розслідуванні, –  заявив Еміль Курбедінов, – і сказали, що вони є абсолютно невинними людьми. Особливо наполягав на своїх свідченнях колишній співробітник СБУ, а тепер ФСБ, пан Кожем’яка, який має давню особисту неприязнь до обвинувачених. Ті ж свідки, які не відмовилися від свідчень, не змогли відповісти на суді на елементарні питання, стосовно нібито протизаконної діяльності обвинувачених».

За словами Еміля Курбедінова, експертиза висловлювань обвинувачених містить багато абсурдних фальсифікацій. Наприклад, слово кримсько-татарської мови, яке позначає “збір громадян”, експерт проголосив спеціальним терміном, яким користуються виключно члени “терористичної організації Хізб ут-Тахрір”.

Еміль Курбедінов також захищає і кримського татарина Енвера Мамутова, який зараз перебуває в одиночній камері СІЗО. В основу обвинувачення слідство взяло запис розмови, в якій Енвер вдома обговорює зі своїми друзями вплив медіа на інформаційну війну України та Росії, а також становище кримських татар на півострові. Цього було досить для того, аби звинуватити його у тероризмі та запроторити до в’язниці.

«Навіть саме звинувачення людини у приналежності до нібито терористичної організації Хізб ут-Тахрір є абсурдним, – сказав Еміль Кубердінов, – оскільки з моменту заборони цієї партії в Росії у 2003-у році не було жодного факту, який би підтверджував статус, наданий російськими правоохоронцями. Тому всі затримані кримські татари є політичними в’язнями».

Директор Центру стратегічних справ Української Гельсінської спілки з прав людини Михайло Тарахкало сказав, що Росія перетворює Крим на територію жаху.

Михайло Тарахкало
Михайло Тарахкало

«Люди, які не асоціюють себе із Російською Федерацією, перебувають у небезпеці, – сказав він. – Ми вважаємо справи проти кримських татар частиною кампанії, спрямованою проти мусульман на півострові. Аналіз цих справ виявляє величезну кількість порушень, а це означає, що при розгляді їх у міжнародних інстанціях, зокрема, в Європейському суді вони матимуть дуже хороші перспективи. Ми сподіваємось, що міжнародна спільнота встановить ці порушення та вимагатиме від Росії звільнення цих людей та гідної компенсації за ті страждання, які були їм завдані».

Українська Гельсінська спілка від самого початку займається супроводженням кримьских справ і зібрала багато фактів порушень: це і побиття при затриманні, і утримання в жахливих умовах тісних камер, коли доводиться навіть спати по черзі.

«Це один з елементів тиску на затриманих, яких змушують погодитись із обвинуваченнями в обмін на покращення умов, – вважає Михайло Тарахкало. – Це свідчить про те, що у Росії просто немає доказів провини обвинувачених».

На думку Михайла Тарахкала, утримання під вартою кримських татар також є абсолютно необґрунтованим.

«Російські суди видають шаблонні рішення про те, що необхідно подовжити строк затримання без зазначення конкретних термінів та мотивів, – сказав Михайло Тарахкало. – Чому не досить просто застосувати підписку про невиїзд? Адже вони нікуди не намагалися втекти».

Питання викликає, на думку Михайла Тарахкала, також і те, чому російські судді не замислюються про методи слідства, після того, як переважна більшість свідків (80%) відмовилася на процесі від своїх свідчень. Судді також відмовляються переглядати висновки явно сумнівних експертиз або залучити інших, більше незалежних експертів.

«Суди Російської Федерації не дають можливості людям захистити себе, – сказав Михайло Тарахкало. – Вони просто навішують ярлики та публічно виставляють цих людей винними».

Марія Томак
Марія Томак

Координатор кампанії #LetMyPeopleGo Марія Томак закликала українців писати листи затриманим громадянам, які наразі утримуються у СІЗО в Ростові-на-Дону, а саме Руслану Зейтуллаєву, Нурі Прімову, Рустему Ваітову та Ферату Сайфуллаєву. Адреса: 344010, Російська Федерація.

 

Фото та текст Олега Шинкаренка спеціально для Лівого Берега

Прес-конференція «Справи кримських мусульман: за кухонні розмови про “тероризм” ФСБ тисне на родини затриманих» відбулась вчора, 22-го червня в інформаційному агенстві «Главком»
Фото обкладинки – Макс Требухов, Лівий Берег

Якщо помітили помилку на сайті, будь ласка, виділіть текст та натисніть ctrl-enter.

Також може бути корисним

Приєднуйтесь

Робiмо велику справу разом!
Підтримати Стати волонтером Пройти стажування

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: