Публікація

#FreeKurbedinov. Хто захистить захисників?

Українська влада та правозахисники закликають до публічного інформування про справу затриманого кримського адвоката та новий виток репресій на окупованому півострові

Сьогодні у прес-центрі інформаційного агентства «Укрінформ» Міністерство інформаційної політики організувало прес-конференцію щодо нового витка репресій в окупованому Криму – переслідування адвокатів у резонансних справах.

25 січня ФСБ затримало російського адвоката Миколу Полозова, який захищає заступників голови Меджлісу кримськотатарського народу Ахтема Чийгоза та Ільмі Умерова. Адвокат кваліфікував своє затримання та примусове доставлення на допит як викрадення. Під час перебування на допиті Полозов створив плакат з наступним текстом: “Мовчить відповідно до ст. 8 ФЗ 31.05.2002 р. №63-Ф3 п. 2 ч. 3 ст. 56 КПК РФ”. Згодом він був звільнений.

Наступного дня у Бахчисараї був затриманий адвокат Еміль Курбедінов. На момент затримання він направлявся до будинку кримськотатарського активіста Сейрана Салієва, де проходив обшук. Того ж ранку обшук відбувся і в офісі Курбедінова та адвоката Едема Семедляєва у Сімферополі. Курбедінов є захисником затриманих у справі “Хізб ут-Тахрір”, “справі 26 лютого”, а також адвокатом Ільмі Умерова та журналіста Миколи Семени. Центр «Е» звинуватив його у «розповсюдженні екстремістських матеріалів» згідно статті  20.3 Кодексу про адміністративні правопорушення РФ. Того ж дня, 26 січня, Курбедінову присудили 10 днів адмінарешту.

На підтримку затриманого, з вимогою його звільнення, висловились українські та міжнародні правозахисні організації, українські та російські адвокати. Amnesty International визнали Курбедінова в’язнем сумлінняСьогодні на підтримку адвоката відбулась акція на Майдані Незалежності у Києві.

Лейтмотивом прес-конференції стала необхідність постійного публічного інформування про справу кримського адвоката, яка має спровокувати тиск на Російську Федерацію, що де-факто контролює Крим, та захистити Еміля Курбедінова. Радник Міністра інформаційної політики Юлія Каздобіна наголосила, що якщо до справи адвоката не буде привертатися достатньо уваги, то скоріш за все, почнеться його кримінальне переслідування, тобто Курбедінову загрожуватиме реальне позбавлення волі.

DSC_7784

Речниця Міністерства закордонних справ України Мар’яна Беца підкреслила погіршення ситуації з правами людини у Криму та зазначила, що переслідування адвокатів, які займаються справами українських політв’язнів, є новим рівнем репресій та залякування з боку окупаційної влади. Речниця наголосила та тому, що МЗС категорично засуджує дії Росії, наголосивши, що навіть держава-окупант, згідно норм міжнародного права, зобов’язана дотримуватись прав людини.

Мар’яна Беца заявила, що нота протесту від Міністерства на адресу Російської Федерації вже направлена, а також пообіцяла, що цього тижня питання затримання адвокатів буде порушене на засіданнях ООН, ОБСЄ та Ради Європи. Також речниця наголосила на необхідності роботи незалежної міжнародної моніторингової місії в Криму.

DSC_7720

Керівник Секретаріату Уповноваженого Верховної Ради України з прав людини Богдан Крикливенко підкреслив, що затримання Еміля Курбедінова є порушенням прав цілої групи людей, що дотепер проживають в Криму, на ефективний захист, тобто на реалізацію права на справедливий суд. Він повідомив, що після одержання інформації про затримання Уповноважений ВРУ з прав людини Валерія Лутковська спрямувала лист російському Омбудсмену Тетяні Москальковій з висловленням стурбованості щодо ситуації з адвокатами. У листі йшлося про неприпустимість асоціювання адвокатів з їх клієнтами, що в подальшому може призвести до зниження рівня захисту прав у вищезгаданих справах. Наразі Офіс Уповноваженого очікує реакції з російської сторони.

Юристка Української Гельсінської спілки з прав людини Дар’я Свиридова вважає тенденцію із погіршенням прав людини у Криму в світлі останніх подій вкрай критичною.

«Це те дно, якого, здавалося, досягнути було не можливо», – підкреслила правозахисниця.

DSC_7738

Дар’я Свиридова назвала переслідування адвокатів останнім кроком повного придушення будь-якого спротиву та свободи вираження на території півострову. Також юристка звернула увагу на правовий вимір ситуації.

«Фактично сьогодні людина – це така тривала практика Російської Федерації – притягнута ретроспективно до відповідальності за дії, які були здійснені, коли контроль Російської Федерації жодним чином не розповсюджувався не територію Криму. Тобто на час, коли був розміщений цей пост – а він був розміщений в 13-у році, – зазначила правозахисниця. – Росія жодного відношення, навіть на думку самої РФ, мати не могла до цієї території. А відповідно Кодекс Російської Федерації про адміністративні правопорушення, за яким Еміля Курбедінова притягнуто до відповідальності – не розповсюджувався на територію Криму».

Дар’я Свиридова, від імені громадянського суспільства, закликала правоохоронні органи провести ефективне розслідування того, що відбувається, а також закликала міжнародні структури безумовно здійснювати певний тиск на Російську Федерацію, яка фактично здійснює контроль над цією територією і може запобігти переслідуванню адвоката за його професійну діяльність.

Директор Кримської правозахисної групи Ольга Скрипник відмітила, що 2016 рік підтвердив те, що репресії в Криму, на жаль, будуть тривати. Вона підкреслила, що такі справи як “Справа українських диверсантів” та “справа Володимира Балуха” доводять, що будь-хто, підтримуючи зв’язок з Україною або просто утримуючи на власному будинку український прапор – може бути заарештованим та підданим тортурам.

DSC_7776

Також Ольга Скрипник додала, що Кримській правозахисній групі доводилось фіксувати перешкоджання діяльності адвокатів ще зі справи Олега Сенцова.

«Це справа не лише проти Еміля Курбедінова. Це справа проти всіх незалежних професійних адвокатів, які незважаючи на ризик взагалі того, що там присутня Російська Федерація, намагаються захищати наших громадян», – заявила правозахисниця.

Якщо помітили помилку на сайті, будь ласка, виділіть текст та натисніть ctrl-enter.

Також може бути корисним

Вимагаємо припинити переслідування антикорупційних активістів та журналістів-розслідувачів

Представники українського громадянського суспільства констатують небезпечну тенденцію щодо переслідування органами правопорядку антикорупційних активістів та журналістів-розслідувачів...

12 April 2024

Приєднуйтесь

Робiмо велику справу разом!
Підтримати Стати волонтером Пройти стажування

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: