Публікація

“Freedom House”: Наступні вибори стануть головним тестом на демократичність української влади

Готовність забезпечити проведення наступних парламентських виборів в Україні відповідно до стандартів ОБСЄ буде тестом на демократичність української влади. Про це заявив сьогодні в Києві виконавчий директор міжнародної правозахисної організації “Freedom House” Девід Кремер, представляючи звіт “Б’ючи на сполох. На захист демократії в Україні”. Презентація відбулася у приміщенні Міжнародного фонду “Відродження”.

За словами експертів, викликає занепокоєння вплив влади на електоральне середовище такими методами, які завдають шкоди політичним перспективам незалежних та опозиційних сил і які допоможуть сконцентрувати владу в руках керівної партії й у Києві, й у регіонах.

 

У звіті, підготовка якого була підтримана Міжнародним фондом “Відродження”, висловлено занепокоєння щодо парламентських виборів, які призначено на листопад 2012 року. Представники “Freedom House” ключове питання вбачають у тому, якою саме буде виборча система. “Freedom House” закликає українську владу співпрацювати з Венеціанською комісією при підготовці змін до виборчого законодавства.

 

Експерти також застерігають українську владу від спроб обмежити свободу діяльності громадських організацій. Один із авторів звіту, виконавчий віце-президент Атлантичної Ради Деймон Вілсон підкреслив, що для того щоб відповідати міжнародним демократичним стандартам, Україна має створити сприятливе законодавче поле для роботи неурядових організацій (НУО). При цьому він висловився проти намірів влади обмежити іноземне фінансування НУО, підкресливши, що ухвалення подібної норми поставить Україну поза межі від демократичного світу. За словами Вілсона, вільна діяльність НУО є запорукою демократизації суспільства.

 

Євген Бистрицький, виконавчий директор Міжнародного фонду “Відродження”, зазначив: “Підтримуючи дослідження групи незалежних експертів під егідою “Freedom House”, ми мали на меті отримати неупереджену оцінку стану і динаміки демократії в Україні. Значну увагу дослідники звернули на те, які можливості та позитивні шляхи існують для відвернення негативного сценарію розвитку подій. Ми плануємо і надалі підтримувати проведення подібних оцінок у майбутньому – із залученням як зарубіжних, так і вітчизняних експертів, організацією постійного громадського контролю”.

 

Вперше опублікований українською мовою повний текст звіту “Freedom House” (неофіційний переклад) розміщено на офіційному сайті Міжнародного фонду “Відродження” (www.irf.ua).

Якщо помітили помилку на сайті, будь ласка, виділіть текст та натисніть ctrl-enter.

Приєднуйтесь

Робiмо велику справу разом!
Підтримати Стати волонтером Пройти стажування

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: