Публікація

Французький парламент проголосував за заборону знаків віри в школах

У вівторок Національна Ассамблея проголосувала більшістю за заборону релігійних символів в державних школах, міра покликана утримувати напругу між мусульманською та іудейською меншиною за межами класів. Депутати проголосували 494 проти 36 за заборону мусульманських платків на голову, єврейських шапочок та великих християнських хрестів і будуть виключати учнів, які будуть продовжувати їх носити.

Це не буде застосовуватися до приватних шкіл.

Уряд заявив, що заборона не виділяє жодну релігію, але кабінет міністрів визнав, що її головна ціль – це ісламські платки на голову та анти-семітські заяви від учнів-мусульман, які за словами учителів почастішали.

„Після цих обговорень та кількості голосів, і республіка, і секуляризм були знову підтверджені,”- сказав депутатам Прем’єр-міністр Жан-П’єр Рефферін.

 „Що мається тут на увазі – це чітке ствердження, що державні школи це місце для навчання, а не для військової діяльності чи прозелітизму,”- сказав спікер Ассамблеї Жан-Луїс Дебре.

Це було перше читання закону, який повинен бути потім переданим до Сенату, а тоді назад до Національної Ассамблей для кінцевого затвердження в середині березня, яке зараз повинне бути простою формальністю.

Головне положення закону, який почне застосовуватися з вересня: „В початкових та середніх державних школах забороняється носити знаки та одяг, які помітно виражають релігійну приналежність учнів”.

„Це не вирішить проблеми”,- сказав Лай Тамі Брізе, президент великого Об’єднання французьких ісламських організацій (ОФІО). „Хто вирішить, що помітно, а що ні?” Він сказав, що ОФІО буде радити школяркам вибирати часткове покриття голови, таке як бандани чи шляпки та сподівається, що це будуть приймати в школах. „На жаль, увесь народ так переймаєтся простим шматком одягу,”- зазначив він.

Ніколас Перручот, центристський депутат, який голосував проти закону сказав:”Цей закон не буде застосовуватися і суперечки не припиняться”.

Заборона має широку громадську підтримку в Франції, яка має найбільшу мусульманську та іудейську меншину у західній Європі. Лідери п’яти мілліонної громади мусульман Франції оголосили заборону дискримінаційною і зазначили, що вона ймовірно буде позорити закритих платком школярок. Вона спровокувала критику мусульманських та християнських лідерів за кордоном, включаючи Папу Іоанна Павла II.

Якщо помітили помилку на сайті, будь ласка, виділіть текст та натисніть ctrl-enter.

Приєднуйтесь

Робiмо велику справу разом!
Підтримати Стати волонтером Пройти стажування

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: