Публікація

Французька студентка обирає стажування в УГСПЛ

Українська Гельсіська спілка з прав людини – найбільша правозахисна організація в Україні, про діяльність якої відомо далеко за межами нашої держави. Так, минулого року аби дізнатися більше про діяльність УГСПЛ до Києва прилітали представники Лондонської школи економіки та політичної науки. Цього року стажуватися в організації вирішила французька студентка.

 

Дівчина навчається в французькому Інституті політичних наук (Тулуза). До УГСПЛ її привело бажання вивчити ситуацію, що склалася з українським правосуддям. Дослідження стосується впливу європейського стандарту правосуддя на адміністративну судову систему в Україні: на незалежність та неупередженість судів.

 

Пропонуємо вашій увазі інтерв’ю з нашою гостею.

 

Скажи будь-ласка, чому саме українське правосуддя? Що про нього знають у Франції?

Я приїхала на Україну, бо вже була тут кілька років тому, і дуже багато чула про те, що будуть проводитись реформи, аби привести українське правосуддя до європейських стандартів. Тож я повернулася сюди, аби подивитись, чи дійсно щось змінюється. До того ж, я планую стати суддею у Франції, тому для мене надзвичайно важливим є тема незалежності судів і суддів.

 

Стосовно того, що знають про українське правосуддя у Франції – дуже небагато. Але в основному воно асоціюється з корупцією. 

 

Які кроки ти би порадила здійснити українським чиновникам для покращення ситуації з правом на справедливий суд?

Це складне запитання. Я би в першу чергу підняла суддям зарплату. Але тут є ще проблема менталітету. Українці мають усвідомити, що люди, які знаходяться на державній службі (в тому числі і судді) мають діяти в рамках закону.

Я на власному досвіді переконалася, що людям в цій країні дуже важко спілкуватися з чиновниками. Бо ті вважають, що роблять велику ласку, вчиняючи ті дії, які вони мають робити за законом.

Якби люди усвідомили те, що влада – це люди, яким ви платите зарплату з власної кишені, думаю корупції б стало менше.

 

В Україні більшість звернень до Європейського суду з прав людини стосуються невиконання рішень суду. Чи є така проблема у Франції?

Ні, наскільки я знаю у нас рішення суду виконуються. Французи звісно звертаються до Європейського суду, але з інших причин.

 

Як тобі працюється в УГСПЛ?

Добре, мене чудово зустріли. Тут є всі необхідні матеріали для мого дослідження, а також фахівці, які мають відповіді на всі мої запитання.

 

Якщо помітили помилку на сайті, будь ласка, виділіть текст та натисніть ctrl-enter.

Також може бути корисним

Приєднуйтесь

Робiмо велику справу разом!
Підтримати Стати волонтером Пройти стажування

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: