Публікація

Франція: закон про релігійну символіку в дії

У Франції вперше застосований закон, що забороняє релігійну символіку в державних навчальних закладах. Як передає AFP, за носіння хиджабів виключені зі школи дві дівчинки 12 і 13 років. Керівництво школи вирішило виключити дівчат після декількох зустрічей з їхніми батьками, яких перед цим намагалися переконати підкоритися вимогам закону.

Законопроект, що викликав бурхливі протести французьких мусульман, був запропонований президентом Франції Жаком Шираком у січні і набрав сили з початком нового навчального року. Відповідно до закону, у школах забороняється носіння релігійного одягу й атрибутики, у тому числі хиджабів, єврейських стосів, сикхських тюрбанів, а також великих християнських хрестів.

14 жовтня почався священний для мусульман місяць Рамадан, під час якого усі жінки повинні обов’язково носити хиджаб. Влада Франції, що послідовно виявляє твердість у відношенні до терористів, побоюється можливих порушень громадського порядку.

Як відзначає РБК, носіння хиджаба під час Рамадана стало проблемою й у Росії. Тим часом, у Росії проблему, пов’язану з носінням головних хусток спробувала вирішити не світська влади, а релігійна. Днями Духовне керівництво мусульман Нижегородської області вирішило звільнити мусульманок від цього обов’язку, офіційно дозволивши зневажити виконанням канонів, тому що носіння хиджаба в області стає небезпечним. Нижегородські мусульманки скаржаться на міліцію. Мусульманкам, що носять хиджаб, також часто відмовляють у прийомі на роботу.

РУПОР

Якщо помітили помилку на сайті, будь ласка, виділіть текст та натисніть ctrl-enter.

Приєднуйтесь

Робiмо велику справу разом!
Підтримати Стати волонтером Пройти стажування

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: