Публікація

Фонд «Демократичні ініціативи» презентував результати загальнонаціонального опитування “Громадська думка населення України – грудень 2007 року”

1800 громадян України віком від 18 років вирішили поділилися своїм ставленням до таких важливих питань як «Оцінка стану демократії в Україні», «Рейтинги довіри до соціальних інститутів і політичних лідерів».

Так, у грудні 2007 року громадяни України переважно не довіряли органам державної влади та державним інституціям. Найбільше громадян не довіряють правоохоронним органам: міліції (баланс довіри-недовіри становить – 38%), судам (– 37%) та прокуратурі (– 30%). Конституційному суду теж переважно не довіряють (–22%). Дещо менші показники недовіри до Верховної Ради (–19%), Президента України (–17%), місцевої влади (–15%) та уряду Януковича (–14%).

Водночас у населення зростає рівень довіри до ЗМІ (в червні 2006 р. ЗМІ довіряло 46%, в червні–липні 2007 р. – 49,5%, а сьогодні 54%). І дуже значно зріс рівень довіри до церкви (в червні 2006 р. церкві довіряло 65%, в червні–липні 2007 р. – 64%, а сьогодні – 73%). Ці тенденції ще більше загострюють проблему довіри до вищих органів влади та правоохоронних структур і судової влади.

Більшість населення – 61.5% – не задоволені тим, як функціонує демократія в Україні, задоволених значно менше – 25%. І це зрозуміло з огляду на те, що більшість – 63% – вважають, що взагалі не можуть чи здебільшого не можуть реально впливати на владу і ухвалення рішень.

Лише 30% населення вважають, що найкращою для України є демократична багатопартiйна система, ще 23% припускають можливість відступу від демократичних принципів, а 28% підтримують режим „сильної руки” в особі жорсткого керівника, який сам, поза партiями i парламентом, наведе порядок у країні.

З проблемою „холокосту” не знайомі лише 11% українців, дві третини вважають, що у роки війни у Німеччині та на окупованих територіях цілеспрямовано знищувалася єврейська нація, лише 10% думають, що розповіді про це вельми перебільшені.

З проблемою голодомору не обізнані лише 4% українців; 60% певні, що у той час цілеспрямовано знищувалася українська нація, але 25% певні, що розповіді про це вельми перебільшені.

Якщо помітили помилку на сайті, будь ласка, виділіть текст та натисніть ctrl-enter.

Приєднуйтесь

Робiмо велику справу разом!
Підтримати Стати волонтером Пройти стажування

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: