Публікація

Фінансувати чи не фінансувати…?

Парламентський Комітет з питань правової політики та Чернігівський громадський комітет захисту прав людини проводить 16 жовтня науково-практичну конференція на тему: “Фінансування органів судової влади України та незалежність правосуддя”.

На конференції будуть розглянуті проблеми організаційного та матеріально-технічного забезпечення судів, питання контролю за видатками на судову владу.

З доповіддю про проблеми недостатнього фінансування органів судової влади України планує виступити голова Комітету Василь Онопенко.

За його словами, проектом Державного бюджету України на 2005 рік, передбачено видатків із загального фонду державного бюджету на утримання органів судової влади у сумі 851 647,0 тис. гривень.

“Так, при збільшенні бюджету 2005 року майже в 1,5 рази видатки на утримання судів збільшені лише на 6 відсотків. І це при тому, що у зв’язку зі змінами процесуального законодавства та умов оплати праці потреби судової системи зросли на 52 відсотки”, – наголосив В.Онопенко,

На його думку недостатньо передбачено видатків на оплату праці та довічного утримання суддів; забезпечення суддів соціальними гарантіями. Невраховані в повній мірі потреби коштів на навчання суддів, що становлять лише 24 відсотки від дійсної потреби; відсутністю коштів на капітальні видатки.

Впродовж 2003-2004 років в оперативне управління Державної судової адміністрації України передано майже 200 приміщень для розміщення судів. Проте, більшість з них не пристосовані для здійснення правосуддя, що зумовлює необхідність термінового проведення їх реконструкції та ремонтних робіт. Особливо важливим це є з огляду на введення з 1 січня 2005 року нового Цивільного процесуального кодексу, яким передбачено повну технічну фіксацію судового процесу. Не в повному обсязі передбачені також видатки для фінансування Верховного Суду України.

На конференції планується обговорити всі ці питання, а також знайти можливі шляхи для поліпшення ситуації.

РУПОР

Якщо помітили помилку на сайті, будь ласка, виділіть текст та натисніть ctrl-enter.

Приєднуйтесь

Робiмо велику справу разом!
Підтримати Стати волонтером Пройти стажування

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: