Публікація

Фільм «Varta1, Львів, Україна» на DOCU/ПРОСТОРІ

Чергова прем’єра на DOCU/ПРОСТОРІ. До річниці Маршу мільйонів від сьогодні для вільного перегляду в онлайн-кінотеатрі доступний фільм «Varta1, Львів, Україна» Юрія Грицини.

Ця стрічка – приклад експериментальної документалістики, що демонструє пошуки нової кіномови серед молодих українських режисерів. Фільм використовує записи радіопереговорів автомобільних патрулів активістів Львова під час Євромайдану, щоб краще зрозуміти природу революції.

varta1_2

«Матеріал, який мені пощастило зафіксувати, дуже добре передає момент одночасної дії незнайомих між собою людей, об’єднаних спільною ідеєю про можливе суспільство. У дискусії про це уявне майбутнє можна почути дуже різні ідеї, які й зараз продовжують відігравати свою роль в Україні. Для мене записи переговорів автомобільних патрулів стали своєрідною «грецькою агорою», місцем, де можна зібратися й обговорити ідеї навіть із тими людьми, які мають протилежні переконання. Три роки потому в Україні продовжуються дискусії, проте вони все частіше не виходять за межі середовищ однодумців. Усе частіше за людей говорять експерти чи інформаційні приводи. Повертаючись до аудіозаписів лютого 2014 року, можна зрозуміти, наскільки великою була потреба людей бути почутими. Багато рухів, які зародилися тоді, продовжують свою діяльність, і нам залишається тільки сподіватися, що колись «агору» буде відтворено й кожен отримає можливість на рівних висловити свою думку», – каже режисер стрічки Юрій Грицина.

varta1_3

На березневому фестивалі Docudays UA фільм отримав спеціальну відзнаку. Також став володарем призу Міжнародної федерації кінопреси (FIPRESCI) як найкращий український повнометражний фільм на Одеському міжнародному кінофестивалі.

Коментуючи онлайн-прем’єру фільму, режисер говорить: «Молоде українське кіно повинне навчитися доходити до свого глядача, навіть якщо воно не може знайти дистриб’ютора. При цьому найціннішим мені видається діалог із глядачем, який, можливо, ніколи не цікавився українським кіно чи документалістикою. Створення інфраструктури, що могла б зробити можливою зустріч такого глядача з новим кіно – одне з важливих завдань української культурної політики. Фестиваль Docudays UA став чи не першою інституцією, яка почала рух у цьому напрямку. Публікуючи фільм онлайн, я намагаюся використати інфраструктуру найбільш доступну для сучасних людей незалежно від їхнього місця проживання. Фільми повинні бути доступними для всіх, бо тільки тоді вони можуть стати частиною діалогу, зокрема й діалогу з іншими фільмами, які, можливо, ще навіть не зняті. Своїм прикладом я б хотів заохотити інших молодих режисерів до пошуку нових глядачів і нових форм діалогу. Їхні роботи не повинні лежати в архіві, вони повинні жити в пам’яті».

varta1_1

Фільм буде доступний за посиланням – varta1.docuspace.org.

З будь-яких питань звертайтеся до прес-служби Docudays UA [email protected].

Якщо помітили помилку на сайті, будь ласка, виділіть текст та натисніть ctrl-enter.

Також може бути корисним

Приєднуйтесь

Робiмо велику справу разом!
Підтримати Стати волонтером Пройти стажування

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: