Публікація

Фільм Сергія Буковського про Голодомор в онлайн-кінотеатрі DOCU/ПРОСТІР

Згадувати про події Голодомору важливо не лише в День пам’яті. Сьогодні ми запрошуємо переглянути фільм «Живі» відомого українського документаліста Сергія Буковського. Ним ми завершуємо сезон прем’єр в онлайн-кінотеатрі. Від 15 грудня фільм доступний для вільного перегляду на DOCU/ПРОСТОРІ.

Документальна картина «Живі» заснована на свідченнях українців, які вижили під час Голодомору в 1932-1933 роках. Спогади людей, які пережили Голодомор, переплітаються у фільмі зі щоденниковими записами, що робив британський журналіст Гарет Джонс під час поїздки в Україну в березні 33-го.

zhyvi-3

«Кажуть, народні депутати розглянуть проект рішення про Звернення Верховної Ради України до демократичних держав світу щодо визнання Голодомору 1932-1933 років в Україні злочином геноциду проти українського народу. У мене вдома, під столом, уже котрий рік стоять кілька ящиків із дисками свідчень людей, які залишилися в живих і розповіли нам, знімальній групі фільму «Живі», про те, що вони пережили. Адже у фільмі використана лише десята частина розповідей, а решта – безцінні тексти, свідчення, які залишаються поки що лише в пам’яті нашої знімальної групи», – розповідає Сергій Буковський.

zhyvi-2

«Можна приймати тисячі рішень, закликати з трибун до добрих справ і водночас пальцем не ворухнути, аби зробити щось конкретне. Зайдіть у приміщення нашого Державного архіву імені Пшеничного: апаратура часів братів Люм’єр, холод, злидні…

Там зберігаються безцінні плівки, фотографії, документи… У держави немає грошей? Думаю, якби кожен із 450 парламентаріїв, які сидять у теплі й обідають у копійчаному спецбуфеті, віддав свою преміальну 13-ту зарплату на обладнання державного (не приватного) архіву, ми б стали багатшими. Це той випадок, коли пам’ять – матеріальна», – додає режисер.

Фільм «Живі» був представлений у офіційних програмах  більш, ніж 10 міжнародних кінофестивалів і показаний на спеціальних заходах у 15 країнах світу. Серед них – покази в Гарвардському, Стенфордському, Колумбійському університетах, Університеті Південної Каліфорнії, Паризькому Університеті політичних наук. Стрічка відзначена нагородами на кінофорумах у Женеві, Єревані та Батумі. Прем’єра в Україні відбулася 2008 року.

serhiy-bukovskyy-rezhyser-zhyvi

Фільм доступний за посиланням – theliving.docuspace.org.

 З будь-яких питань звертайтеся до прес-служби Docudays UA [email protected].

Якщо помітили помилку на сайті, будь ласка, виділіть текст та натисніть ctrl-enter.

Також може бути корисним

Приєднуйтесь

Робiмо велику справу разом!
Підтримати Стати волонтером Пройти стажування

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: