Публікація

Фестиваль документального кіно про права людини: гортаємо сторінки

30 березня урочистим відкриттям розпочав свою роботу Четвертий міжнародний фестиваль „Дні документального кіно з прав людини „Український контекст”. Офіційна частина розпочалась з привітання від танцюристів Руслана Сантаха та Дарини Годенко та їх імпровізованої танцювальної композиції. Гостей Фестивалю від правозахисників привітав Дмитро Гройсман (Вінницька правозахисна група), який назвав три складові правозахисту: інформація, небайдужість та солідарність, і висловив свої сподівання, що цей Фестиваль допоможе яскраво проявитись цим складовим, а значить виконати свою основну місію.Також глядачів привітав Роман Романов (Директор програм МФ „Відродження”), пані Шила Гволтні (заступник голови місії Посольства США), пані Аліна Каліновська (перший секретар посольства Польщі в Україні та заступник директора Польського інституту), а також продюсер Фестивалю Геннадій Кофман.

Також під час відкриття були представлені члени правозахисного та медіа-журі, а ведучій Фестивалю Єгор Соболєв оголосив програму Фестивалю, зробивши при цьому акцент на більш цікавих та важливих позафільмових заходах Фестивалю: дебати про права людини серед студентів, організовані Українською дебатною лігою, зустрічі з режисерами та правозахисниками, велопробіг „За наші права!”.

Фільмом-відкриттям в цьому році став фільм Клаудіо Лоццаро „Спали прапор!”. Яскрава та гротескна стрічка італійського режисера, присвячена боротьбі Північної Лігі Італії за незалежність міфічної Паданії, є гарним застереженням проти сепаратизму та ксенофобії, а поведінка героїв фільму до болю нагадувала поведінку сучасних політиків України. На годину здалось, що Україна не так вже й далека від Європи, адже Європа – є різною.

Суботній день Фестивалю розпочався з запитання „Чи можливе повернення до часів „темників” та цензури в Україні?”, яке поставив Ігор Чайка в своєму кіно „Соло для медіа”. Далі день був присвячений темі приватності. Фільм Ганни Драніциної „Гра скінчилась” розказав про психічні проблеми та моральне пригнічення героїв першого російського реаліті-шоу „За склом”, які як мавпи в зоопарку два місяці за власним бажанням жили на виду у багатомільйонної телевізійної аудиторії. Стрес який вони пережили завдав їм сильних моральних страждань, але контракти на участь вони підписували власною рукою. Після перегляду фільма відбулась дискусія по темі за участю режисера фільму, а також правозахисниці з Вінниці Світлани Побережець, яка спеціалізується на захисті права на приватність. Світлана підняла до обговорення важливе питання: як захистити себе та не дати використовувати приватну інформацію будь-ким в своїх корисних цілях, полишаючи поза увагою саму людину з її болем та стражданням, якого вона може через використання цієї інформації зазнати.

Іншу точку зору на приватність продемонстрував індійський режисер Авінаш Дешпанде в своєму фільмі „Велике індійське шкільне шоу”. Фільм про „унікальну шкільну систему”, яка допомагає зробити школу зразковою, а учнів – дисциплінованими. Директор школи поставив 180 камер у всіх можливих і неможливих куточках школи. Він дуже пишається своєю ініціативою, його поважають всі, хто його оточує, батьки охоче віддають своїх дітей вчитись в цю школу, учні горді з того, що навчаються в такому прогресивному місці.

В цей же день протягом дня в Києво-могилянській академії проходили дебати серед студентів на тему прав людини, організовані Українською дебатною лігою. Вперше під час дебатів серед судей були українські правозахисники Володимир Яворський, Вадим Пивоваров та Дмитро Гройсман.

А в цей день пізно ввечері відбулась світова прем”єра фільму „Ракушка” та зустріч з режисером Дмитром Лавриненком. Це фільм-історія маленької людини, що шукає правди та гідного життя.

1 квітня було присвячено білоруській тематиці: в кіноклубі Києво-могилянської академії відбувся показ фільму Мирослава Дембінського „Урок білоруського”. Після перегляду глядачі мали змогу поспілкуватись з Костянтином Реутським, правозахисником з Луганська, який щойно повернувся з акції „За волю!”, що відбулась в Мінську.

Вже почало свою роботу медіа-журі, яке на Фестивалі працює вперше і яке буде оцінювати 10 публіцистичних робіт своїх колег з ближнього зарубіжжя. А з 2 квітня свою роботу розпочне правозахисне журі, що буде оцінювати фільми з точку зору їх відповідності темам прав людини та кращого висвітлення цієї теми через візуальне мистецтво.

Конкурсна програма Фестивалю триватиме до 5 квітня. Вона як завжди буде насичена подіями та зустрічами. Про більш детальну програму Фестиваля можна дізнатись з сайту www.docudays.org.ua .

Вікторія Онищенко
УГСПЛ

Якщо помітили помилку на сайті, будь ласка, виділіть текст та натисніть ctrl-enter.

Також може бути корисним

Приєднуйтесь

Робiмо велику справу разом!
Підтримати Стати волонтером Пройти стажування

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: