Публікація

Європейський суд зобов’язав Україну забезпечити ув’язненій належну медичну допомогу

Вагітну жінку утримували в СІЗО, відмовляючи у зміні запобіжного заходу.

Не зважаючи на тяжкий перебіг вагітності та загрозу втратити дитину, обвинувачена вже півроку знаходиться в Одеському СІЗО. У середу, 20 квітня, Уряд України був повідомлений про необхідність перевезти породілля до пологового будинку та забезпечити їй належний догляд.

Олена Гліщинська є професійною журналісткою та директором телерадіокомпанії «Вільна хвиля». Вона була затримана правоохоронними органами у зв’язку із підозрою у державній зраді та посяганні на територіальну цілісність та недоторканність України. Жінка відразу була поміщена до слідчого ізолятору, де й досі утримується, не зважаючи на вагітність.

Олена скаржилась на погане самопочуття, різкі болі та кровотечу. Її лікар з жіночої консультації неодноразово зазначав про тяжкий перебіг вагітності та постійну загрозу втратити дитину. Втім адміністрація СІЗО не змогла нічого запропонувати, крім таблеток валеріани. І кожного разу запевняла про можливість утримуватись в умовах слідчого ізолятора. Жодна спроба адвокатів змінити запобіжний захід або змусити СІЗО забезпечити належний догляд – не була успішною.

Адвокати Української Гельсінської спілки з прав людини Михайло Тарахкало і Дмитро Мазурок, та юристка Олена Проценко, домоглись застосування тимчасових заходів з боку Європейського суду. Наразі Уряд України зобов’язано терміново забезпечити Олені Гліщинській високоякісну медичну допомогу та перевезти її до пологового будинку.

Якщо помітили помилку на сайті, будь ласка, виділіть текст та натисніть ctrl-enter.

Також може бути корисним

Приєднуйтесь

Робiмо велику справу разом!
Підтримати Стати волонтером Пройти стажування

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: