Публікація

Європейський суд вперше визнав прийнятними до подальшого розгляду дві скарги українських громадян проти інших країн

Європейський суд з прав людини надіслав Уряду України для надання зауважень дві скарги громадян України, які на сьогодні розглядаються цією судовою організацією, проти інших держав-учасниць Європейської Конвенції про захист прав людини і основних свобод.

Як повідомив Міністр юстиції України Олександр Лавринович, скарги від українських громадян проти інших країн Європейський суд визнав прийнятними до подальшого розгляду вперше.

Зокрема, це справа громадянина України проти Болгарії, у якій заявник скаржиться на тривалість проведення компетентними органами Болгарії розслідування і розгляду кримінальної справи, у якій він мав статус потерпілого. Ним також оскаржено тривалість невиконання відповідного рішення місцевого суду про повернення йому його майна, яке було арештоване у зв’язку з розслідуванням кримінальної справи. Крім цього, заявник скаржиться на відсутність у нього ефективних засобів захисту порушених прав.

Також Європейський суд з прав людини виніс рішення про прийнятність до подальшого розгляду справи „Єманакова проти Росії” за скаргою української громадянки про перевищення розумних строків розгляду цивільного позову російськими судами.

Олександр Лавринович зазначив, що загальну кількість скарг українських громадян проти інших країн Європейський суд не вказує. Проте відомо, що з 1997 року (рік ратифікації Україною міжнародної Конвенції про захист прав та основних свобод людини) до Європейського суду українцями було подано близько 8 тисяч скарг.

Проти України Європейський Суд з прав людини станом на кінець 2003 року визнав прийнятними до розгляду 6 заяв. Ще 148 скарг проти України, за словами Міністра, надіслані Уряду України для надання зауважень, тобто по ним почалася комунікація і невдовзі буде прийнято рішення щодо їх прийнятності.

Секретаріат Ради українських правозахисних організацій

Якщо помітили помилку на сайті, будь ласка, виділіть текст та натисніть ctrl-enter.

Приєднуйтесь

Робiмо велику справу разом!
Підтримати Стати волонтером Пройти стажування

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: