Публікація

Європейський суд: ув’язнених не можна примушувати доносити один на одного

Сергій Савенко став жертвою катувань через відмову доносити на інших ув’язнених. Про це йдеться у рішенні Європейського Суду з прав людини в справі «Савенко проти України».

Адміністрація Харківської в’язниці переконувала пана Савенка добровільно повідомити, що інші ув’язнені займалися на території закладу якоюсь незаконною діяльністю. Той відмовлявся. Коли усні аргументи не подіяли, в хід пішли катування, результатом яких стала втрата свідомості та низка фізичних ушкоджень потерпілого, зафіксованих експертом-медиком.

Спроби Савенка поскаржитись на дії працівників в’язниці ефекту не дали. Його змусили сказати, що всі травми він наніс собі сам. У суді він доводив, що був примушений відмовитись від скарг, а також надав висновок медичного експерта з 37-річним досвідом роботи, де зазначалося, що Савенко при всьому бажанні, не міг нанести собі такі ушкодження

Проте ані прокурора, ані суддю переконати не вдалось. Вочевидь вони вважали, що заявник просто любить робити собі боляче.

Проте, переконати вдалося суддів Європейського суду з прав людини. Дослідивши матеріали справи, вони визнали факт катувань щодо Сергія Савенка, та зобов’язали України виплатити йому компенсацію у розмірі 7 000 євро.

Заявника в Європейському суді з прав людини представляв Аркадій Бущенко, виконавчий директор Української Гельсінської спілки з прав людини.

Якщо помітили помилку на сайті, будь ласка, виділіть текст та натисніть ctrl-enter.

Приєднуйтесь

Робiмо велику справу разом!
Підтримати Стати волонтером Пройти стажування

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: