Публікація

Європейський суд розглянув перші справи по Чечні

Після слухань 27 січня, Європейський суд з прав людини 24 лютого винесе перші шість рішень в справах проти Росії, що стосуються ситуації в Чечні. Заявників представляли адвокати Європейського Адвокатського Центру прав Людини (Лондон) та міжнародної правозахисної організації „Меморіал” (Москва).

Зараз у розробці правозахисників перебувають приблизно 48 справ до Європейського суду, в яких задіяні 110 заявників та 188 жертв порушень.

Суд оприлюднить рішення по справам Хашиєв проти Росії (заява № 57942/00), Акаєва проти Росії (заява № 57945/00), Ісаєва проти Росії (заява № 57947/00), Юсупова проти Росії (заява № 57948/00), Базаєва проти Росії (заява № 57949/00) та Ісаєва проти Росії (заява № 57950/00).

Заявники скаржилися, що їхні рідні були вбиті або їм було заподіяно значної шкоди представниками російської міліції в Чечні протягом 1999-2000 років, що порушило їхнє право на життя та свободу від катувань, нелюдського або такого, що принижує гідність поводження.

Дві справи (Хашиєва та Акаєвої) стосуються обставин смерті п’ятьох їхніх родичів у Грозному наприкінці січня 2000 року. Їхні тіла були знайдені з численними слідами від побиття та зі значною кількістю вогнепальних поранень у Старопромисловському районі Грозного. Заявники стверджують, що їхні родичі стали жертвою катування та страти без судового рішення, здійсненого російською армією.

Три інші заявника піднімають питання авіабомбардування російською армією мирного населення, коли їхня колонна тікала від війни у Грозному 29 жовтня 1999 року. Уряд повідомив, що бомбардування здійснили два літаки СУ-25 і вони випустили дві ракети. Результатом бомбардування стали поранення першого заявника та його двох дітей, а також вбивство його племінниці, важке поранення другого заявника та знищення машини третього заявника, в якій перевозили все їхнє майно.

Справа шостого заявника стосується бомбардування та артобстрілу села  Катир-Юрт 4 лютого 2000 року. Результатом цього стало вбивство сина та трьох племінників заявника. Уряд подав інформацію, що атака була здійснена двома літаками СУ-25, що використали бомби ФАБ-250.

У всіх справах заявники скаржаться на відсутність ефективних національних механізмів захисту порушених їхніх прав. Вони стверджують про неефективність розслідування їхніх справ, оскільки всі розслідування були закриті або призупиненні без знайдення і покарання винних осіб.

Володимир Яворський

РУПОР

Якщо помітили помилку на сайті, будь ласка, виділіть текст та натисніть ctrl-enter.

Приєднуйтесь

Робiмо велику справу разом!
Підтримати Стати волонтером Пройти стажування

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: