Публікація

Європейський Комітет проти катувань опублікував відповіді Грузії на його рекомендації

У двох відповідях, опублікованих вчора на його прохання, грузинський Уряд наводить інформацію щодо питань, які виникли після першого періодичного візиту Європейського Комітету з запобігання катувань, нелюдського та такого, що принижує гідність поводження чи покарання (СРТ) в травні 2001 року.

У відповідь на рекомендації Комітету, спрямованих на запобігання нелюдського поводження поліції, грузинська влада вжила заходів для покращення професійних навичок та підвищення рівня контролю за діяльністю поліції. Однак, відомо, що умови тримання позбавлених волі осіб у більшості закладів поліції залишаються незадовільними з-за недостатності фінансування.

Відповідно до заяв адміністрації в’язниць грузинський уряд сприятливо відреагував на багато рекомендацій та коментарів, що зробив Комітет. В контексті реформи пенітенціарної системи був утворений спеціальний моніторинговий орган в системі міністерства Юстиції, який систематично інспектує в’язниці та надає пропозиції щодо правового та організаційного удосконалення.

Про прогрес також повідомляється в сфері боротьби з туберкульозом. Однак, умови в’язниці № 5 в Тбілісі, що є найбільшим слідчим ізолятором в країні, в основному не змінилися. Цей заклад залишається переповненим, а саме приміщення погіршено в результаті землетрусу в 2002 році. Зусилля влади щодо перерозподілу ув’язнених та оновлення в’язниці № 5 були зруйновані складнощами у фінансуванні завершення нової в’язниці в Руставі.

Відводі уряду також повідомляють про певний прогрес в психіатричній лікарні суворого режиму в Поті. Зокрема, запроваджено дослідження на туберкульоз новоприбулих пацієнтів. Більшого прогресу очікують в 2004 році з-за збільшення фінансування федеральної програми психіатричного лікування.

Звіт за наслідками візиту до Грузії (опублікований 25 липня 2002 року) та відповіді грузинської влади доступні на сторінці Комітету в Інтернеті: http://www.cpt.coe.int.

Секретаріат Ради українських правозахисних організацій

Якщо помітили помилку на сайті, будь ласка, виділіть текст та натисніть ctrl-enter.

Приєднуйтесь

Робiмо велику справу разом!
Підтримати Стати волонтером Пройти стажування

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: