Публікація

Європейський cуд розглянув скарги пенсіонерів з Донецька

13 лютого 2018 року Євросуд дійшов висновку, що Україна зробила все можливе, аби підтримувати пенсійне забезпечення осіб на окупованих територіях (справа «Цезар та інші проти України»)

Ще наприкінці 2014 року до Європейського суду з прав людини звернулися семеро пенсіонерів з Донецька зі скаргою на надмірні складнощі із отриманням пенсій. Зокрема, вони жалілися на те, що не можуть безперешкодно звернутися до суду з приводу розміру пенсій, оскільки суди були переміщені на підконтрольну територію. Заявники казали, що стан здоров’я не дозволяє їм їздити так далеко і що дорога може бути небезпечною та коштовною, тоді як держава не покриває цих витрат. Постраждалі також відзначали, що мали надавати неправдиву інформацію про місце свого проживання органам пенсійного забезпечення на підконтрольній території, аби перереєструвати соціальні виплати. Насамкінець, пенсіонери стверджували, що Україна дискримінує їх за ознакою місця їхнього проживання.

ЄСПЛ відхилив усі скарги заявників. Суд вказав, що Україна оперативно перемістила суди з окупованої території на підконтрольну, розмістивши їх у сусідніх регіонах і таким чином забезпечивши доступ до суду. У цій ситуації труднощі, з якими можуть зіткнутися позивачі (такі як далека дорога), є природними і обійти їх неможливо. Інша справа – що заявники не зверталися до цих судів і не піднімали перед ними питання щодо розміру чи порядку отримання пенсій. На думку Суду, пенсіонери з Донецька не вичерпали національні засоби правового захисту перед зверненням до суду у Стразбурзі. Нарешті, Євросуд не побачив у справі дискримінації за місцем проживання. Метою переміщення судів було не ускладнити доступ жителів окупованих територій до суду, а навпаки – забезпечити такий доступ. Крім того, жителі Донецька не знаходяться у «аналогічній ситуації» з жителями підконтрольних населених пунктів, і відмінні ситуації вимагають відмінних заходів для забезпечення пенсіонерів з Донецька належними виплатами.

ЄСПЛ взяв до уваги те, що кілька заявників все ж таки отримували пенсії, здійснивши перереєстрацію у Покровську. Отже, Суд дійшов висновку, що Україна зробила усе можливе, аби забезпечити жителям так званих «ЛДНР» доступ до суду та надання соціальних виплат.

Варто відзначити, що у рішенні взагалі не йде мова про те, чи отримували заявники пенсію із коштів самопроголошених республік.

Підготувала Олена Проценко,

юрист Центру стратегічних справ УГСПЛ

Якщо помітили помилку на сайті, будь ласка, виділіть текст та натисніть ctrl-enter.

Приєднуйтесь

Робiмо велику справу разом!
Підтримати Стати волонтером Пройти стажування

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: