Публікація

Європейські в’язничні правила впроваджуватимуть в Україні

В українських в’язнів з’явився шанс відчути себе людьми і почуватися гідними громадянами своєї держави. А ті, для кого перебування в ув’язненні вже стало способом життя, можливо, змінять свою позицію, або посилять її, бо тюремні умови обіцяють стати… комфортними.

Комітет з питань правової політики рекомендує парламенту підтримати запропоновані народним депутатом Василем Онопенком зміни до Кримінально-виконавчого кодексу України (щодо гуманізації виконання та відбування покарань засуджених).

Законопроект, який був зареєстрований у жовтні минулого року, гарантуватиме засудженим до позбавлення волі можливість медичного обстеження в не підпорядкованих пенітенціарній службі і правоохоронним органам медичних закладах України (тобто „незаангажованих”) з метою виявлення ознак застосування до них тортур та інших протиправних дій, які завдали шкоди їхньому здоров’ю.

Окрім того, доповненням до ст. 151 цього ж Кодексу має бути визначено порядок подачі клопотання про помилування засуджених до довічного позбавлення волі, передбаченого ст. 87 Кримінального кодексу України.

Доречно зазначити, що норма про те, що вказане клопотання можна подавати після відбуття не менш як 20 років призначеного покарання, існує у Положенні про порядок здійснення помилування, затвердженому указом Президента України № 588/2000 від 12.04.2000 р. Відповідно до законодавства деяких країн Європи, особа, засуджена до довічного ув’язнення, може бути умовно-достроково звільнена за її клопотанням після відбуття 15-ти і навіть менше років.

До того ж, на думку народних депутатів, внесення змін і доповнень до ст. 151 Кримінально-виконавчого кодексу України дасть можливість законодавчо закріпити порядок помилування осіб, засуджених до довічного позбавлення волі, який врегульований Положенням про порядок здійснення помилування, затвердженим Указом Президента України, тобто підзаконним нормативним актом.

В. Онопенко підкреслив, що проект закону розроблено для законодавчого забезпечення основних принципів Європейських в’язничних правил. А саме: зведення до мінімуму різниці між умовами життя в колонії і на свободі, підтримання здоров’я засуджених та почуття їх особистої гідності.

Прийняття даного Закону, за словами ініціаторів подання, вирішить деякі проблеми кримінальної політики в Україні щодо гуманізації виконання та відбування покарань, забезпечить необхідні умови для соціальної і правової захищеності засуджених. А положення проекту, за висновком голоного науково-експертного управління, відповідають вимогам Конституції України, Європейської Конвенції з прав людини та основних свобод і Європейським пенітенціарним правилам.

Тож, у разі підтримки законопроекту парламентарями, національні в’язниці таки стануть європейськими, а їх мешканці зможуть відчути себе героями популярних фільмів.

Олена Голюк,

РУПОР 

 

Якщо помітили помилку на сайті, будь ласка, виділіть текст та натисніть ctrl-enter.

Приєднуйтесь

Робiмо велику справу разом!
Підтримати Стати волонтером Пройти стажування

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: