Публікація

Європейська комісія проти расизму та нетерпимості: в Україні не існує вичерпного антидискримінаційного законодавства

Європейська комісія проти расизму та нетерпимості (ЄКРН) оприлюднила сьогодні нову доповідь по Україні. Тимчасово виконуючий обов’язки Голови ЄКРН, Франсуа Сaнт’Анджело, зазначив, що незважаючи на те, що було досягнуто певних успіхів, деякі питання продовжують викликати занепокоєння у більшості галузей, на які поширюється мандат Комісії.

Отже, навіть якщо уряд і розробив плани дій по боротьбі з ксенофобією та расовою і етнічною дискримінацією, розпуск Державного комітету у справах національностей та релігій утворив вакуум у цій сфері. В країні не існує вичерпного антидискримінаційного законодавства. Більш того, попри прагнення державних органів влади посилити законодавство щодо надання притулку, процедури визначення статусу біженця у кількох випадках блокувалися.
 
Звичайно, кількість нападів на расовому ґрунті зменшилась, але до повного вирішення цієї проблеми ще далеко. Мова ворожнечі часто не стримується, навіть якщо число антисемітських публікацій знизилось. Органи влади, звичайно, усвідомлюють необхідність боротися з неонацистами та скінхедами серед болільників футболу. Однак, Міністерство внутрішніх справ більш не докладає зусиль щодо регулярного нагляду за інцидентами та угрупуваннями расистського характеру. Більш того, масштаби проблеми є замаскованими, оскільки існує тенденція кваліфікувати злочини на ґрунті расової ненависті як хуліганство.
 
Положення кримських татар не покращилося. Те ж саме стосується і ромів: у багатьох з них немає документів, що посвідчують їхню особу, і все це незважаючи на зусилля місцевих органів влади, спрямованих на їхню соціальну інтеграцію. Також часто повідомляється про порушення з боку працівників міліції під час їх контактів з особами, що належать до цієї та інших уразливих груп населення, як-от мігранти та шукачі притулку.
 
У своїй доповіді ЄКРН надає кілька рекомендацій. Наступні три потребують пріоритетного виконання. Контроль за їхнім втіленням в життя буде здійснено через два роки:
 
•       визначити орган, який координуватиме роботу з протидії расизму та расовій дискримінації, та забезпечити, щоб його співробітники мали поглиблений досвід у цій галузі;
•       гарантувати у будь-який час існування справедливих та ефективних процедур визначення статусу біженця та зрештою вирішити питання про те, хто за це відповідає;
•       створити незалежний орган, уповноважений приймати скарги на працівників міліції стосовно расизму та расової дискримінації;
 
З доповіддю можна ознайомитися тут. Вона була підготовлена після контактного візиту ЄКРН до України в квітні 2011 року [прес-реліз] та враховує розвиток подій до червня 2011 року.
 
ЄКРН є правозахисним органом  Ради Європи, який складається з незалежних експертів та здійснює нагляд за проблемами, пов’язаними з расизмом, дискримінацією за ознаками етнічної належності, кольору шкіри, громадянства, релігії і мови, а також з ксенофобією, антисемітизмом і нетерпимістю, готує доповіді і надає рекомендації державам-членам.
 
Докладніша інформація про ЄКРН на: www.coe.int/ecri
 

Якщо помітили помилку на сайті, будь ласка, виділіть текст та натисніть ctrl-enter.

Приєднуйтесь

Робiмо велику справу разом!
Підтримати Стати волонтером Пройти стажування

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: