Публікація

Євген Захаров про права людини в так званих “ДНР” та “ЛНР”

До вашої уваги розділ звіту правозахисних організацій «Права людини в Україні – 2016»

Окремі райони Донецької та Луганської областей на карті України, Вікіпедія.
Окремі райони Донецької та Луганської областей на карті України, Вікіпедія.

Директор Харківської правозахисної групи Євген Захаров підготував розділ щорічної доповіді правозахисних організацій «Права людини в Україні», присвячений аналізу ситуації із правами людини в самопроголошених “народних республіках”. Публікація базується на матеріалах двох доповідей. Одна з них підготовлена раніше Євгеном Захаров, а автори другої – Олег Орлов та Ян Рачинський. Ознаймитись із першоджерелами можна за посиланнями:

  1. Евгений Захаров. Нарушения прав человека в т. н. ЛНР и ДНР: законодательство и практика;
  2. Олег Орлов, Ян Рачинский. Ситуация с правами человека в Донецкой и Луганской областях (апрель–июнь 2016).Мониторинг на территориях, неподконтрольных властям Украины. – С. 35-68.

У даному огляді Євген Захаров висвітлює такі проблеми, як порушення прав людини в квазізаконодавстві “ЛНР” і “ДНР”, державний устрій самопроголошених “республік”, громадянські та політичні права і свободи на цих територіх, а також питання соціальних та економічних прав.

Проаналізувавши зазначені питання, у рекомендаціях директор ХПГ радить українським органам влади вжити всіх заходів для того, щоб пенсіонери, які проживають на території самопроголошених ДНР і ЛНР, отримували свої пенсії, а компетентним органам – збільшити пропускну здатність КПВВ та максимально виключити черги. Також серед рекомендацій – зміна нормативної документації та практики роботи КПВВ в разі обстрілу з метою захисту людей; виключення ситуацій, у яких обстріли з протилежної території здійснюються з території населених пунктів та інші.

Із розділом звіту детально можна ознайомитись за посиланням.  

Публікація доповіді здійснюється в авторській редакції та постійно оновлюється

Публікація здійснюється за підтримки Посольства Швеції в України

фото в заставці – Громадське радіо

Якщо помітили помилку на сайті, будь ласка, виділіть текст та натисніть ctrl-enter.

Також може бути корисним

Приєднуйтесь

Робiмо велику справу разом!
Підтримати Стати волонтером Пройти стажування

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: