Публікація

Евакуація та розселення ВПО. Дослідження в Черкаській, Сумській, Кіровоградській та Чернівецькій областях.

З 24 лютого 2022 року, третина українців була змушена покинути свої домівки. Близько 8 мільйонів осіб були переміщені в межах України. Напади на цивільне населення та цивільну інфраструктуру активізувалися в жовтні в усіх регіонах України, що ставить під загрозу життя людей, що може призвести до наступної хвилі переміщення. 

Евакуація. Фото: Укрзалізниця

Масова внутрішня міграція населення мала мобілізувати ресурси органів державної влади та місцевого самоврядування зі створення дієвих механізмів з проведення евакуації населення та належних умов для проживання переміщених осіб. Наскільки це вдалося? Даний аналіз, на прикладі 4 областей України (Черкаська, Сумська, Кіровоградська, Чернівецька), показує стан реалізації державної та місцевих політик з двох основних питань:

  1. Евакуації населення.
  2. Створення гідних умов для проживання переміщених осіб.  

Ми направили запити до органів місцевого самоврядування, зібрали дані з відкритих джерел та через звернення громадян до громадських приймалень Української Гельсінської спілки з прав людини, щоб дізнатися як з лютого по серпень 2022 року здійснювалася евакуація та розселення людей, постраждалих від бойових дій.

Аналіз проводився в різних за статусом областях (тилова, приймаюча та наближена до лінії бойових дій), що надало змогу на практиці проаналізувати дієвість норм національного законодавства та локальних нормативно-правових актів в умовах війни. 

Завантажити звіт повністю: Звіт. Моніторинг евакуації та розміщення ВПО

Особливості аналізу ситуації в Сумській області: зробили акцент на організації процесу евакуації людей в умовах бойових дій протягом весни 2022 року (зокрема, цивільного населення, іноземних студентів ВНЗ тощо) та окреслені кейси перенесення комунальних установ з громад, які і наразі знаходяться під постійними обстрілами в прикордонній зоні, в більш безпечні місця. 

Щодо офіційної статистики по кількості осіб, що виїхали з області в ці дні, то вона відсутня. Є приблизні дані, взяті з офіційних джерел. Загалом, понад 100 тисяч людей змогли покинути зону бойових дій на Сумщині. Одночасно з цим, під час збору інформації для цього звіту, ми отримали офіційну та не підтверджену інформацію від мешканців м. Суми, що навіть поза гуманітарними коридорами, існували «таємні» шляхи, якими волонтери вивозили людей під час небезпеки в місті.

Щодо Черкаської , Кіровоградської та Чернівецької областей – більш детально проаналізували досвід розселення переселенців, робота в громадах в напрямках опрацювання питань тимчасового та соціального житла, створення гідних умов для проживання в місцях компактного розселення та гуманітарна підтримка на місцях протягом весни-літа 2022 року. Окремі моменти по цих напрямах проаналізовані і в прикордонній Сумській області. Як показали результати дослідження органи місцевого самоврядування та місцеві органи виконавчої влади не проводять комплексної та системної роботи зі створення фондів тимчасового житла для його надання внутрішньо переміщених осіб. Разом з тим, є і  позитивні тенденції – станом на серпень в деяких регіонах  розпочалися роботи зі зведення модульних містечок.

Завантажити звіт повністю: Звіт. Моніторинг евакуації та розміщення ВПО

Щодо організації процесу евакуації, в результаті дослідження, рекомендуємо:

  1. Прийняти та оприлюднити на рівні територіальних громад правила проведення евакуації населення у випадку надзвичайних ситуацій або проведення бойових дій.
  2. Проводити регулярне навчання правилам евакуації населення у випадку надзвичайних ситуацій або проведення бойових дій.
  3. Регулярно розміщувати інформацію на інформаційних ресурсах громади щодо порядку дій населення у разі оголошення евакуації.

Щодо розселення внутрішньо переміщених осіб, в результаті дослідження, рекомендуємо:

  1. Активізувати роботу органам місцевого самоврядування та місцевим органам виконавчої влади у напрямку створення фондів житла, призначеного для тимчасового проживання внутрішньо переміщених осіб.
  2. Спростити виділення земельних ділянок благодійним та громадським організаціям для будівництва житла для внутрішньо переміщених осіб.
  3. Забезпечити у місцях масового поселення людей (освітніх, соціальних та медичних закладах) нормальні умови життя (наявність ліжок, функціонування місць санітарно-гігієнічних призначень, кухні, дитячих куточків).
  4. Прийняти місцеві цільові програми з будівництва та/або кредитування житла для внутрішньо переміщених осіб.

Завантажити звіт повністю: Звіт. Моніторинг евакуації та розміщення ВПО

Дослідження підготували Громадські приймальні Української гельсінської спілки з прав людини у місті Суми, Черкаси, Кропивницький, Чернівці.

Звіт підготовлено за фінансової підтримки чеської організації People in Need, у рамках ініціативи SOS Ukraine.  Зміст публікації не обов’язково збігається з їхньою позицією.

Якщо помітили помилку на сайті, будь ласка, виділіть текст та натисніть ctrl-enter.

Також може бути корисним

Приєднуйтесь

Робiмо велику справу разом!
Підтримати Стати волонтером Пройти стажування

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: