Експерти УГСПЛ провели тренінги з міжнародного гуманітарного права для інструкторів навчальних центрів з базової військової підготовки - Українська Гельсінська спілка з прав людини
Повернутись назад

Експерти УГСПЛ провели тренінги з міжнародного гуманітарного права для інструкторів навчальних центрів з базової військової підготовки

Події

Експерти УГСПЛ спільно з Департаментом юридичного забезпечення Міноборони України підготували Комплексний пакет навчальних матеріалів з викладання міжнародного гуманітарного права у центрах з базової військової підготовки. Для інструкторського складу фахівці також провели низку тренінгів. Ця інформація, впевнені організатори, допоможе краще розуміти важливість дотримання військовими норм МГП під час бойових дій. Про результати розповіла керівниця освітнього департаменту УГСПЛ Олександра Козорог. 

Центри з базової військової підготовки – це місця, в яких проходять навчання усі мобілізовані до лав ЗСУ.  Навчити звичайних українців бути професійними солдатами нелегко. Особливо, в умовах обмеженості часу для підготовки, зважаючи на інтенсивний збройний конфлікт. Задача для інструкторського складу ще більше ускладнюється абсолютним правовим нігілізмом ворога та масовістю воєнних злочинів, які він вчиняє. Як мотивувати українських військових дотримуватись МГП? Як ефективно та практично пояснити основи МГП? Як сформувати базові навички поведінки?

Перед експертами з МГП стояла амбітна задача – створити такі навчальні матеріали, які чітко, доступно і практично дадуть найважливішу інформацію про цю галузь. В підсумку ми створили комплекс матеріалів «під ключ» – з них мобілізовані дізнаються все, що потрібно для комбатантів в умовах військових дій і не тільки. Крім того, ми створили і супровідні матеріали для тих інструкторів, які зацікавляться цією темою глибше і приділятимуть їй більше уваги. 


Олександра Козорог, керівниця освітнього департаменту УГСПЛ

За словами Олександри Козорог в межах спільного проєкту з Міноборони експерти УГСПЛ хотіли також дізнатись, як до викладання МГП ставляться у навчальних центрах та чи будуть розроблені матеріали зрозумілі та практичні саме для військовослужбовців. Тому для інструкторського складу провели чотири тренінги, які відвідала 121 особа. Під час навчання значна увага приділялась принципам МГП, забороненим засобам та методам ведення бойових дій, питанням, пов’язаним з взяттям у полон, воєнним злочинам та відповідальності за них.

Ми побачили, як за два дні змінюється ставлення учасників до ролі і значення міжнародного гуманітарного права, як для комбатантів, так і для цивільних осіб. Якщо на початку навчання можна було почути думки, що МГП  – не ефективне, що росія тотально порушує його норми та ми маємо відповідати ворогу дзеркально, що замість вичання МГП краще приділити час тактичній підготовці, то по завершенню ми спостерігали, як трансформувалась думка цих людей. Вони озвучували, що відкрили для себе МГП по-новому в сенсі змістів, його цінності та застосування на різних етапах бойових дій. Учасники зазначили, що це актуально і вкрай важливо для військовослужбовців не тільки сьогодні, а й після завершення збройного конфлікту. 

Олександра Козорог, керівниця освітнього департаменту УГСПЛ

На даний момент підготовлена програма та матеріали проходять апробацію в навчальних центрах.


Дана діяльність реалізується в рамках проекту «Справедливість для жертв російської війни в Україні», який впроваджується Українською Гельсінською спілкою з прав людини у партнерстві з Міністерством оборони України та фінансується Посольством Нідерландів в Україні.

Підписуйтесь на сторінки УГСПЛ у соціальних мережах:

Facebook | Instagram | Telegram — УГСПЛ пише | Telegram з анонсами подій Twitter Youtube | Viber