Публікація

Експертна рада – помічник держави у створенні бази даних порушень в ході агресії РФ окреслила ключові питання подальшої роботи

29 липня відбувся другий день роботи Експертної ради Мінреінтеграції з напрацювання пропозицій щодо створення державної системи моніторингу і документування порушень прав людини, міжнародного гуманітарного права та інших порушень, вчинених в ході збройної агресії РФ. Експертки та експерти обговорили деталі майбутнього моніторингу і документування різними державними органами. Нагадаємо, що діяльність цього органу запустив Наказ № 164 від 16.07.2021 “Про заходи щодо створення державної системи моніторингу і документування порушень прав людини, міжнародного гуманітарного права та інших порушень, вчинених в ході збройної агресії Російської Федерації”.  

Держава має моніторити і фіксувати все, що відбувається внаслідок збройної агресії РФ, і це не тільки порушення прав і свобод людини. Держава має знати про зміни інфраструктури на ТОТ, про стан довкілля, про ситуацію з власністю громадян, держави, територіальних громад, юридичних осіб, яка незаконно відчужується окупаційними органами, тощо. Але на сьогодні відсутні єдині технологічні засади діючих державних баз даних, що наразі перешкоджає синхронізації навіть наявних відомостей в цих базах.

Крім того, слід продумати порядок вирішення питання про усунення вакууму інформації за період 2014-2021 (2022) роки, тобто до моменту запровадження системного державного моніторингу ситуації – як збройна агресія РФ вплинула на права і свободи людей, територію, довкілля тощо.

На ці та інші питання мають знайти відповіді представники правозахисних НУО України, які мають досвід моніторингу і документування порушень прав людини, міжнародного гуманітарного права та інших порушень, вчинених в ході збройної агресії РФ, разом з Мінреінтеграції, Представництвом Президента України в АР Крим, Офісом Генерального прокурора та іншими державними органами.

Раніше правозахисники пояснили чому Україна має оперативно запровадити базу даних щодо порушень прав людини в результаті збройного конфлікту та тимчасової окупації.

 

Діяльність Української Гельсінської спілки з прав людини зі створення державної системи моніторингу і документування порушень прав людини, міжнародного гуманітарного права та інших порушень, вчинених в ході збройної агресії Російської Федерації здійснюється за підтримки програми Агентства США з міжнародного розвитку (USAID) «Права людини в дії».  

У світі USAID є однією з провідних установ у сфері розвитку, яка виконує роль каталізатора цих процесів та допомагає досягати позитивних результатів. Діяльність USAID є проявом доброчинності американського народу, а також підтримує просування країн-отримувачів допомоги до самостійності та стійкості та сприяє забезпеченню національної безпеки та економічного добробуту США. Партнерські стосунки з Україною USAID підтримує з 1992 року; за цей час, загальна вартість допомоги, наданої Україні з боку Агентства, склала понад 3 млрд. доларів США. До поточних стратегічних пріоритетів діяльності USAID в Україні належать зміцнення демократії та механізмів досконалого врядування, сприяння економічному розвитку та енергетичній безпеці, вдосконалення систем охорони здоров’я та пом’якшення наслідків конфлікту у східних регіонах. Для того, щоб отримати додаткову інформацію про діяльність USAID, просимо Вас звертатися до Відділу зв’язків з громадськістю Місії USAID в Україні за тел. (+38 044) 521-57-53. Також пропонуємо завітати на наш вебсайт: http://www.usaid.gov/ukraine, або на сторінку у Фейсбук: https://www.facebook.com/USAIDUkraine

Якщо помітили помилку на сайті, будь ласка, виділіть текст та натисніть ctrl-enter.

Приєднуйтесь

Робiмо велику справу разом!
Підтримати Стати волонтером Пройти стажування

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: