Публікація

Дискусія Docudays 2020 на тему: “ВІЛ-позитивний статус – не вирок!”

1 травня 2020 року підчас проведення онлайн-фестивалю Docudays 2020 відбулася дискусія “ВІЛ-позитивний статус – не вирок!” В дискусії взяв участь виконавчий директор УГСПЛ Олександр Павліченко.

Анонс дискусії.

Кожна сота людина у віці від 15 до 49 років, за оцінками Центру громадського здоров’я МОЗ України, ВІЛ-позитивна. Це один із найвищих показників серед країн Європи. Але навіть офіційні цифри не точні, бо людина може бути носієм вірусу і не знати про це роками. А дізнатися про свій статус лише на третій чи четвертій стадіях хвороби.

Щодо поширення ВІЛ в Україні існує безліч міфів, один з найпоширеніших – ВІЛ передається в побуті. Хибні уявлення про це захворювання впливають на ставлення до людей з ВІЛ, які часто приховують свій статус, щоб уникнути дискримінації. А діти з ВІЛ-позитивним статусом – це майже завжди неприйняття та дискримінація.

У дискусії спробуємо зруйнувати стереотипи і розвінчати міфи. Поговоримо, як забезпечити право на недискримінацію дітей із ВІЛ-позитивним статусом. Чому батьки відмовляються від антиретровірусної терапії, яка є безкоштовною в Україні і може забезпечити ВІЛ-позитивним дітям повноцінне життя?

А також подумаємо, як допомогти дітям з ВІЛ-позитивним статусом реалізувати їхні права, зокрема, на освіту.

Спікери:
Яна Панфілова, засновниця Teenergizer.
Данило Столбунов, активіст Teenergizer;
Олександр Павліченко, виконавчий директор УГСПЛ.
Олександра Виноградова, експертка з питань протидії стигмі та дискримінації, пов’язаної з ВІЛ та розвитку соціальних послуг в сфері громадського здоров’я.

Моераторка – журналістка, менеджерка з комунікацій ГО “Точка опори ЮА” Таня Касьян.

Повне відео дискусії.

Українська Гельсінська спілка з прав людини виконує проект «Розвиток правової мережі для захисту прав людей, які живуть з ВІЛ/СНІД, представників ключових спільнот ЛЖВ та осіб, хворих на туберкульоз» за фінансової підтримки Благодійної організації «Всеукраїнська мережа людей, які живуть з ВІЛ/СНІД» в рамках реалізації  проекту «Зменшення тягаря туберкульозу та ВІЛ-інфекції через створення загального доступу до своєчасної та якісної діагностики та лікування туберкульозу і його резистентних форм, розширення доказової профілактики, діагностики та лікування ВІЛ-інфекції, та створення стійких та життєздатних систем охорони здоров’я», що реалізується за фінансової підтримки Глобального фонду для боротьби з СНІДом, туберкульозом та малярією.

Якщо помітили помилку на сайті, будь ласка, виділіть текст та натисніть ctrl-enter.

Також може бути корисним

Вимагаємо припинити переслідування антикорупційних активістів та журналістів-розслідувачів

Представники українського громадянського суспільства констатують небезпечну тенденцію щодо переслідування органами правопорядку антикорупційних активістів та журналістів-розслідувачів...

12 April 2024

Приєднуйтесь

Робiмо велику справу разом!
Підтримати Стати волонтером Пройти стажування

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: