Публікація

Дискредитацію нової влади може припинити суд

Вчора правозахисники черговий раз попросили Президента припинити незаконну практику засекречування указів. Якщо ж Віктор Ющенко та його оточення продовжуватимуть ігнорувати звернення правозахисників, скоріше за все відбудеться неприємна для обох сторін судова справа.

На звернення, що було надіслане 31 січня цього року і було отримане Секретаріатом Президента 3 лютого відповіді правозахисники не отримали. За словами Євгена Захарова співголови Харківської правозахисної групи, Голови правління Української Гельсінської спілки з прав людини, члена правління міжнародного товариства “Меморіал” це є брутальним порушенням Закону України “Про звернення громадян”, який встановлює місячний термін для реагування.

Протягом цього терміну під листом збиралися підписи через сайт “Майдан”. Лист підписали 32 об’єднання громадян та 578 небайдужих до проблеми відкритості влади людей – правники, програмісти, державні службовці, журналісти, науковці, підприємці, студенти, художніки, літератори, актори, музиканти, тощо. „Коментарі, додані до підписів, свідчать, що майже усі ці люди були активними учасниками виборчої кампанії та Помаранчевої революції і всі вони голосували за Вас, Вікторе Андрійовичу, – нашого Президента”, – йдеться у зверненні.

За даними, оприлюдненими правозахисниками за період 28 січня – 1 березня під незаконним (не передбачений жодним законом України) грифом “Опублікуванню не підлягає” вийшло у світ більше тридцяти указів і тим самим були втаємничені від суспільства всупереч вимогам ст.6, 19, 34 Конституції України і проголошеному принципу відкритості влади.

„На жаль, мусимо констатувати, що відповіді на звернення не було, що Ми вважаємо, що Вам нема чого ховати від нас в своїх Указах з грифами “опублікуванню не підлягає”, які самочинно та незаконно засекречуються якимсь чиновником Секретаріату.”

Учасники прес-конференції висловили сподівання, що слова Віктора Ющенка про відкритість та прозорість влади, які так безпардонно паплюжаться недобросовісними чиновниками, виправдаються: протиправну практику засекречування буде припинено, а усі нормативно-правові акти з незаконними грифами – розсекречено та оприлюднено.

Окрім того, не менш важливим є завдання оприлюднити такі акти влади, що пішла, оскільки, на думку правозахисників, за цими актами ховали або пільги, привілеї та корупційні оборудки вищих посадовців, або кулуарні політичні домовленості.

”Ми підтримали Вас у часи виборчої кампанії і підтримуємо зараз, пов’язуючи з Президентом Ющенком сподівання на поступ у перетворенні України на правову державу, відповідальну перед громадянами, де повною мірою реалізується базовий конституційний принцип верховенства права. Тому ми розглядаємо можливе звернення до суду як вельми прикрий, вимушений, але вкрай необхідний для захисту Права і духу Помаранчевої революції крок – у тому випадку, якщо лише у такий спосіб можна буде добитися виконання закону від апаратних чиновників, котрі, свідомо чи несвідомо, дискредитують нову владу” – йдеться у зверенні.

Днями Євген Захаров надіслав повторне звернення до Віктора Ющенка, проте, якщо знову ніякої реакції не буде правозахисники не виключають можливості зверенння до суду. ”Це буде прикрий, вимушений, але необхідний крок.”

Олена Голюк,

РУПОР

Якщо помітили помилку на сайті, будь ласка, виділіть текст та натисніть ctrl-enter.

Приєднуйтесь

Робiмо велику справу разом!
Підтримати Стати волонтером Пройти стажування

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: