Публікація

Два тижні тренінгів від УГСПЛ, спрямованих на захист прав ЛГБТКІ спільноти

Впродовж двох тижнів на початку літа 2019 року Українська Гельсінська спілка з прав людини проводила тренінги, спрямовані на захист прав ЛГБТКІ спільноти, організацій та ініціативних груп, що працюють в сфері захисту прав ЛГБТКІ і протидії дискримінації.

Тренінг для активістів

4-5 червня 2019 року проходив другий із запланованих освітніх заходів УГСПЛ з основ безпеки та інформаційної гігієни для представників правозахисних організацій і ініціативних груп, які працюють в сфері захисту прав ЛГБТКІ і протидії дискримінації.

Учасники з різних регіонів України дізнавались про те, що саме значить поняття «фізична безпека» та як правильно визначати ризики у цій сфері.

Жваве обговорення активістів викликало встановлення відмінності між фізичною безпекою у повсякденній та у активістській діяльності, а також побудова правильного механізму визначення ризиків, адже часто приватне та професійне життя не можливо розділити. Тому доводиться вживати додаткові заходи безпеки та слідкувати за ситуацією навколо себе.

Торкаючись питання проведення публічного заходу, учасники тренінгу визначали специфіку фізичної безпеки однієї особи, групи осіб та організації, а також розробляли схему дій у ситуації отримання погрози.

Особлива увага була приділена алгоритму дій активістів у  випадку нападу на них та застосуванню ряду базових прийомів самозахисту.

У контексті забезпечення інформаційної гігієни учасникам тренінгу було запропоновано самостійно назвати загрози при передачі інформації. Після цієї вправи тренер розповів про особливості роботи меседжерів та пояснив присутнім принцип роботи VPN і визначення його необхідності.

Крім цього багато уваги було приділено встановленню алгоритму захисту інформації від втрати, а також розробці стратегії захисту інформації на пристроях від фізичного доступу.

Тренінг для слідчих Національної поліції України

6-7 червня 2019 року цільовою групою тренінгу були слідчі. Головним завданням цього освітнього заходу було підвищити ефективність дій правоохоронних органів у випадках злочинів на ґрунті ненависті, в тому числі за ознакою сексуальної орієнтації та гендерної ідентичності.

Впродовж двох днів запрошені працівники правоохоронних органів обговорювали важливість дотримання прав людини у професійній діяльності та визначали роль і значення стереотипів у прийнятті рішень.

Значна частина тренінгу була приділена також проблемі дискримінації в суспільстві загалом та щодо представників ЛГБТКІ-спільноти зокрема: було проведено аналіз нормативно-правового поля у цій сфері, визначено типи та види дискримінації.

Особливу увагу тренери приділили проблемам гомофобії та трансофобії: розглянули їх соціально-психологічні витоки, а також вказали на особливості комунікації та тактики спілкування з представниками цих уразливих груп населення.

Програма освітнього заходу також включала роботу групи слідчих з темою злочинів на ґрунті ненависті (далі – ЗҐН): обговорення соціальних та законодавчих чинників, визначення специфіки ЗҐН щодо представників ЛГБТКІ, вибір засобів доказування мотиву такого злочину та особливості збору доказів.

Тренінг для працівників патрульної поліції

Третій тренінг (13-14 червня 2019 року) проводився для працівників патрульної поліції з метою підвищення ефективності дій у випадках атак на активістів, під час публічних заходів через вияви ксенофобії, у випадках злочинів на ґрунті ненависті.

Впродовж двох днів учасники шукали відповіді на питання «Чи є обов’язком поліцейського дотримуватись принципу рівності?» та «Як дискримінація стосується роботи поліції?». Крім цього, спільними зусиллями формувався алгоритм дій патрульного з урахуванням принципу недискримінації загалом (в тому числі щодо ЛГБТКІ), під час мирних зібрань та контрдемонстрацій, а також на місці злочину на ґрунті ненависті щодо представників ЛГБТКІ-спільноти та активістів.

При проведенні другого та третього тренінгу використовувалися рекомендації, розроблені для правоохоронців Українською Гельсінською спілкою з прав людини в рамках проекту, спрямованого на протидію наростаючому радикалізму і популізму, захист прав ЛГБТКІ спільноти, організацій та ініціативних груп, що працюють в сфері захисту прав ЛГБТКІ і протидії дискримінації, шляхом посилення їхньої організаційної спроможності через серію навчальних заходів для представників правоохоронних органів, активізації та залучення молоді в процес обговорення і просування прав людини.

Заходи здійснено в рамках проекту за підтримки Фонду сприяння демократії Посольства США в Україні. Погляди авторів не обов’язково збігаються з офіційною позицією уряду США. / Supported by the Democracy Grants Program of the U.S. Embassy to Ukraine. The views of the authors do not necessarily reflect the official position of the U.S. Government.

Якщо помітили помилку на сайті, будь ласка, виділіть текст та натисніть ctrl-enter.

Також може бути корисним

Приєднуйтесь

Робiмо велику справу разом!
Підтримати Стати волонтером Пройти стажування

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: