Публікація

«Думайдан-2017» продовжує шити «шатро порозуміння»

13 червня проект «Думайдан-2017: гуртуймося біля шатра порозуміння» зібрав громадських активістів, щоб знайти причини міжетнічного непорозуміння.

Координаторка проектів міжнародної громадської організації “Інтернаціональний союз” Тетяна Курач, виконавча директорка Конгресу національних громад України та директорка Європейського табору “Джерела толерантності” Тетяна Мураткіна, координатор освітніх проектів Українського центру вивчення історії Голокосту Віталій Бобров, юристка Громадської приймальні УГСПЛ в м. Києві Анна Ющенко, студентка філософського факультету Дар’я Остапенко, координаторка проекту «Думайдан-2017» та адвокат Олена Сапожнікова зустрілися, щоб разом узгодити подальші дії у рамках стратегії “Думайдан-2017: гуртуймося біля шатра порозуміння”.

7-768x432

В ході розмови вони розробили план чергової прес-конференції і дізналися про перебіг конкурсу есеїв  “Шукаємо шляхи порозуміння”. Зокрема, стало відомо, що у ньому взяли участь вже 19 студентів і школярів. Останній день подачі есе – 15 червня включно.

11-768x432

В ході розмови вони розробили план чергової прес-конференції і дізналися про перебіг конкурсу есеїв  “Шукаємо шляхи порозуміння”. Зокрема, стало відомо, що у ньому взяли участь вже 19 студентів і школярів. Останній день подачі есе – 15 червня включно.

8-768x432

Олена Сапожнікова та Тетяна Курач обговорили формат аналітичних записок, які підготовлять експерти з етнічого непорозуміння. Журналіст УГСПЛ Олег Шинкаренко порадив розробити технічне завдання на виготовлення цих записок. Після 16 червня оголошення про пошук експертів буде виставлено на сайті УГСПЛ.

4-768x432

Тетяна Мураткіна розповіла про табір “Джерела толерантності”, який буде проходити з 19 по 30 липня у селищі міського типу Славське, у Сколівському районі Львівської області. Гельсінська спілка домовилась із директором табору про пошиття шатра порозуміння (клаптикової ковдри), один з етапів якого відбудеться у таборі 22 липня. Крім того, Олена Сапожнікова повідомила, що шатро планується закінчити до березня 2018 року, коли станеться благодійний аукціон, де його і продадуть. Кошти, отримані від цього, спрямують на вирішення проблем, викликаних міжетнічним непорозумінням, серед людей, які на той час звернуться до співорганізаторів проекту «Думайдан-2017» за допомогою.

5-768x432

Після завершення обговорення на зібрання завітала викладачка курсів шиття з клаптиків Центру Української Культури та Мистецтв Людмила Андрєєва. Разом із Валентиною Потаповою, яка налагоджує співробітництво УГСПЛ зі студентами та волонтерами і Тетяною Мураткіною, вони оволодівали мистецтвом пошиття шатра з клаптиків. Людмила Андрєєва розповіла, що пошиття речей з клаптиків – це давня міжнародна традиція, яку практикують і в Європі і в Азії. В Британії така техніка називається “patchwork”, а буддисти використовують клаптикове шиття для зосередження та медитації.

9-768x432

Організатори проекту: Громадська спілка «Українська Гельсінська спілка з прав людини», Всеукраїнська спілка громадських організацій «Конгрес Ромен України», Міжнародний фонд «Відродження», МБФ Ромський жіночий фонд «Чіріклі», ГО Платформа для змін «Ре:Дизайн», Конгрес національних громад України, Асамблея національностей України, Рада національних спільнот України, Громадська організація «Центр Права», Міжнародна громадська організація «Інтернаціональний Союз». Проект реалізується за підтримки Міжнародного фестивалю документального кіно про права людини Docudays UA, Центру Української Культури та Мистецтв, Інституту педагогіки Національної академії педагогічних наук України.

Текст та фото Олега Шинкаренка

Якщо помітили помилку на сайті, будь ласка, виділіть текст та натисніть ctrl-enter.

Також може бути корисним

Приєднуйтесь

Робiмо велику справу разом!
Підтримати Стати волонтером Пройти стажування

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: