Публікація

ДСА України керується указами президента Узбекистану

Не вірите? Переконайтеся: зайдіть на офіційний веб-портал судової влади за адресою www.court.gov.ua, що адмініструється Державною судовою адміністрацією (ДСА) України, оберіть рубрику „Законодавство” і там серед указів Президента України знайдете указ Президента Республіки Узбекистан „О передаче судам права выдачи санкции на заключение под стражу”. А якщо Ви надумаєте скористатися законами чи підзаконними актами, які там є, пам’ятайте, що це небезпечно, – більшість із них зазнали змін, а то й утратили чинність. А ДСА України, складається враження, уже рік як не працює – останній наказ голови ДСА датується жовтнем минулого року.

Хочете звернутися до суду?
І шукаєте підказки в Інтернет-джерелах, як це зробити? У жодному разі не використовуйте рубрику «Типові позови» на офіційному веб-порталі судової влади. По-перше, ніяких бланків чи зразків процесуальних документів Ви там не знайдете. Там усього-на-всього витяги із процесуальних кодексів щодо форми і змісту позовних заяв, заяв у справах окремого провадження, апеляційних чи касаційних скарг.
А по-друге, якщо Ви наважитеся ними скористатися, швидше за все, суд не дасть руху Вашому зверненню, – бо витяги наведено із кодексів, що або втратили чинність більш як три роки тому, або у кращому випадку були змінені.
Спосіб подання відомостей також оригінальний: починається від касаційної скарги у господарських справах, потім у цивільних, далі – позовні заяви у цивільних та господарських правах, заяви у цивільних справах окремого провадження, і нарешті – апеляційні скарги у цивільних та господарських справах. Усе зроблено для того, аби заплутати людину і щоб вона більше не зверталася до суду, чи не заходила на цей сайт.
На щастя, рубрика нічого не містить стосовно того, як подавати адміністративний позов – відсутність інформації краще, ніж інформація, що вводить в оману.

Шукаєте інформацію про діяльність судів?
На веб-порталі судової влади актуальної офіційної інформації Ви майже не знайдете. Або наберіться терпіння і спробуйте відшукати необхідні Вам відомості у рубриках, де нормальній людині не спаде на думку подивитися.

Наприклад, не намагайтеся знайти інформацію про судову практику в однойменному розділі. Бо він містить лише лист щодо поширення позитивного досвіду роботи Петровського районного (модельного) суду м. Донецька (невже це єдиний з понад 30 модельних судів з позитивним досвідом?) та рішення Європейського суду з прав людини у справі „Невмержицький проти України” 2005 р. (чому адміністратори сайту вибрали лише це рішення?), а також посилання на сайти Вищого господарського суду та Верховного Суду. Однак, якщо розробники порталу хотіли відобразити практику вищих судів бодай шляхом посилання на їхні сторінки, чомусь вони проігнорували Вищий адміністративний суд. Знайте, що і він має свою сторінку в Інтернеті – www.vasu.gov.ua.
Хочете дізнатися, як в Україні стати суддею? Ми натрапили на таку інформацію у вигляді схем у розділі „Міжнародна діяльність” (рубрика „Проект Підтримка судової реформи в Україні”).

А в розділі, присвяченому найвищому органу суддівського самоврядування – з’їзду суддів України, Ви знайдете більше – питання кореспондента газети “Голос України” до в.о. Голови Верховного Суду П. Пилипчука, щоправда, без відповідей. Питання жодним чином не пов’язані зі з’їздом суддів та його діяльністю. Крім того, розділ включає лише частину рішень VIII позачергового з’їзду суддів, датовані травнем та червнем 2007 р. Проте важливі рішення цього з’їзду суддів від 7 грудня 2007 р. відсутні.

Розділ «Кваліфікаційна комісія суддів» містить відомості про діяльність лише Вищої кваліфікаційної комісії суддів та кваліфікаційних комісій суддів загальних судів. Хоча стосовно останніх, то можна ознайомитися з аналітичною довідкою про їхню роботу лише за 2003 р. Так, ці кваліфікаційні комісії не працюють на постійній основі, та все ж очевидно, що не з п’ятирічними перервами в роботі. А кваліфікаційні комісії суддів військових, адміністративних і господарських судів залишилися поза увагою.
Розділ „Медіа-дайджест” – працював менше року. У ньому новини лише за 2007 р., остання з яких датується 6 листопада. Водночас рубрика „Події” за останній рік стала більш-менш регулярно оновлюватися.

Мусимо також визнати, що розділ «Судова статистика» досить інформативний і поновлюється регулярно. На щастя, хоч тут вдалося відійти від радянських традицій, коли статистичні відомості правоохоронних органів і судів приховувалися під грифом „для службового користування”.

Реєстр – звалище судових рішень?
На головній сторінці офіційного веб-порталу судової влади – велика кнопка Єдиного державного реєстру судових рішень. Це база текстів судових рішень, доступ до якої має кожен користувач Інтернету. ДСА України до 1 січня минулого року мала забезпечити включення рішень усіх судів загальної юрисдикції до реєстру. Але, на жаль, досі не в усіх судах створені можливості для своєчасного наповнення реєстру.

Пошук судових рішень за наявними критеріями часто приводить до некоректного результату. Наприклад, рішення у справах про адміністративні правопорушення, що ухвалюються за правилами Кодексу про адміністративні правопорушення, а не Кодексу адміністративного судочинства, потрапляють до адміністративної форми судочинства, а окремого критерію для таких рішень у пошуковій формі немає.

Хочете знайти судові накази, які суди почали видавати відповідно до нового Цивільного процесуального кодексу? Будь-ласка, – ставите галочку напроти «судовий наказ» і натискаєте кнопку пошуку. Але система чомусь видає накази господарських судів, що є виконавчими документами, а не судовими рішеннями, а тому до реєстру їх взагалі не потрібно включати.

Сьогодні реєстр не дає можливості відстежувати судові рішення, ухвалені в одній справі судами різних інстанцій, та їхній стан. Так, є пошук рішень за номером справи, але, згідно з правилами діловодства, у кожній інстанції справі присвоюють інший номер. Також відсутня інформація про те, чи набрало рішення законної сили, чи може воно скасоване або змінене судом вищої інстанції.
Інколи для юриста дуже важливо відстежити судову практику за певною тематикою, проте Єдиний державний реєстр не дає можливості здійснювати пошук необхідних судових рішень за тематичними напрямками чи ключовим словом. Якби така можливість була, це значно полегшило б вивчення судової практики у певній галузі відносин та спростило б ведення судової статистики. Так само не можна здійснювати пошук рішень за певним рівнем суду чи інстанцією – потрібно вказувати найменування конкретного судового органу.

Але ці недоліки відсутні у комерційній системі НАУ компанії „Інформтехнологія”, наповнення бази судових рішень якої здійснюється на основі договору з інформаційно-технічним адміністратором Єдиного державного реєстру судових рішень, а точніше, – державним підприємством „Судові інформаційні системи”, що перебуває в управлінні ДСА України. Складається враження, що адміністратор реєстру свідомо зробив цей реєстр з дефектами, щоб інші комерційні структури за відповідну плату зробили краще.
Якщо не вирішити проблему функціональності пошукової системи Єдиного державного реєстру, то невдовзі він перетвориться на звалище, у якому практично неможливо буде віднайти потрібне судове рішення.

А віз і нині там
Питання розвитку офіційного веб-порталу судової влади та Єдиного державного реєстру судових рішень протягом останніх двох років неодноразово ставали предметом розгляду на засіданнях громадської ради при ДСА, рішення якої так і не було втілено у життя. Ми зверталися до Голови ДСА з відповідним листом та пропозиціями щодо вдосконалення цих ресурсів, звертали увагу на існуючі недоліки, але жодних змін так і не відбулося.

На жаль, і досі своєю застарілою та безсистемною інформацією веб-портал судової влади вводить в оману користувачів, ускладнюючи їм доступ до правосуддя. Яке ставлення громадськості можна очікувати до судової влади в цілому, якщо її дзеркало – офіційний веб-портал – справляє негативне враження і заплутує людину?
Що потрібно зробити? По-перше, оновити і чітко систематизувати інформацію залежно від потреб користувачів: для громадян, для суддів, а також для тих, хто хоче стати суддею.

Якщо розмістити необхідну інформацію про порядок звернення до суду (як вибрати компетентний суд, як оформити позовну заяву), то можна собі уявити, наскільки менше було б питань до працівників апарату суду, які щоденно змушені на них відволікатися.
Рубрика для громадян також має містити бланки процесуальних документів, відповіді на такі питання: у якому розмірі і як сплатити судовий збір (державне мито), як ознайомитися із судовим рішенням та як його оскаржити, як поскаржитися на протиправні дії працівника апарату суду тощо. Обов‘язково має наводитися актуальна інформація про відповідне законодавство, про початок роботи новоутворених судів (наприклад, адміністративних).

Для суддів має бути доступ до електронної бібліотеки, інформаційних листів судів вищого рівня, відомостей про діяльність кваліфікаційних комісій та органів суддівського самоврядування, інформації про заплановані навчальні заходи в Академії суддів, науково-практичні конференції тощо.

Кандидатам на посаду судді слід створити можливості для ознайомлення із переліком вакантних посад, вимогами до претендентів, порядком проходження кваліфікаційної атестації та заняття суддівської посади, комплектом необхідних документів та відповідними бланками.

Бажано подбати і про англомовну версію сайту, на якій розмістити хоча б загальну інформацію про судову систему України та подавати новини.
Усе це не вимагає великих коштів і зусиль, було б бажання…

Якщо помітили помилку на сайті, будь ласка, виділіть текст та натисніть ctrl-enter.

Приєднуйтесь

Робiмо велику справу разом!
Підтримати Стати волонтером Пройти стажування

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: