Публікація

Дотримання прав людини є одним з головних критеріїв приєднання нових членів до Євросоюзу

Голова Комітету з питань прав людини, національних меншин і міжнаціональних відносин Геннадій Удовенко взяв участь у Міжнародному семінарі голів та членів парламентських органів з питань прав людини, який відбувся у м. Женеві (Швейцарія).

Організований Міжпарламентським Союзом спільно з Програмою розвитку ООН та Верховним комісаром ООН з прав людини, семінар був першим міжнародним зібранням такого масштабу за участю керівників парламентських органів з питань прав людини.

В його роботі взяли участь 159 представників з 57 країн світу, депутати та фахівці Європейського парламенту, а також представники таких спеціалізованих міжнародних інституцій та об’єднань як Міжнародна амністія, Асоціація щодо запобігання тортурам, Міжнародна комісія юристів, Світова організація проти тортур, представники відповідних структур СНД та інші.

Мета заходу полягала в обговоренні і визначенні шляхів підвищення ефективності захисту прав людини на національному рівні. Наголошувалося, що парламенти покликані відігравати провідну роль у  забезпеченні й захисту прав людини, а існування в структурі парламентів спеціальних органів, які опікуються правозахисними питаннями, є гарантією того, що вони постійно перебувають в полі зору законодавчих органів.

На семінарі були розглянуті і обговорені повноваження, функціонування та робочі методи парламентських органів з питань прав людини та їх взаємодія з правозахисними структурами ООН й регіональними організаціями; з національними правозахисними інституціями, неурядовими організаціями.

Під час загальної дискусії переважна більшість учасників підкреслювала, що права людини необхідно інтерпретувати у широкому сенсі цього терміну. Вони мають включати в себе економічні, культурні, мовні права. Майже всі представники країн наголошували, що рівень забезпечення людських прав в їхніх країнах тісно пов’язаний з рівнем економічного розвитку.

Зокрема, представник Європейського парламенту М.Галер (Німеччина) підкреслив, що дотримання прав людини є одним з головних критеріїв приєднання нових членів до Євросоюзу, а також при вирішенні питання надання доступу на внутрішні ринки ЄС. За його словами, невідповідність європейським стандартам у цій сфері стала головною причиною призупинення у свій час розгляду питання щодо вступу до ЄС Словаччини, Румунії та Туреччини, а також обмеження доступу до європейських ринків таких африканських країн, як, Нігер, Кот д’Івуар, Зімбабве, Сьєра-Леоне.

Голова Всепартійної групи Британського парламенту з прав людини пані А.Клуід зауважила, що парламентарії мають  перевагу перед урядовцями при вирішенні конфліктних питань, оскільки вони можуть зустрічатися з представниками тих сил, з якими члени уряду не можуть собі дозволити контактувати.

Голова Комітету ПАРЄ з правових питань та прав людини Е.Лінтнер (Німеччина) поінформував про діяльність цього органу, зокрема, в плані моніторингу ситуації щодо прав людини в країнах-членах. Він також зазначив, що на часі реформа Європейського суду з прав людини, який вже зараз не встигає розглядати усі індивідуальні справи громадян.

Геннадій Удовенко поінформував учасників семінару про законодавчу діяльність Верховної Ради України в сфері захисту прав людини, національних меншин і міжнаціональних відносин. Зокрема, підкреслив, що до Конституції України включені фактично всі положення Загальної декларації ООН з прав людини. Правам людини присвячена майже одна третина статей Конституції.

Він зауважив, що “семінар проводиться у складний для світу час, коли почастишіли терористичні акти, останній з яких  трапився в Іспанії”. Але, за словами Г.Удовенка, “боротьба з тероризмом повинна проводитися з дотриманням міжнародних правових норм, інакше вона призведе до порушення або суттєвого звуження прав людини”.

Г.Удовенко відповів на зауваження  М.Галера (Німеччина) стосовно резолюції Європейського парламенту щодо України від 11.03.2004 р., підкресливши, що критична інформація, яка міститься в зазначеному документі, не є новиною і в Україні вживаються заходи щодо недопущення обмеження прав людини, особливо свободи слова.

“Західні політики мали б не тільки акцентувати увагу на негативних явищах в Україні, але й оцінювати ситуацію об’єктивно. Слушно було б врахувати, що Україна ратифікувала майже всі конвенції Ради Європи та ООН, які стосуються прав людини, відмінила смертну кару, визнала юрисдикцію Європейського суду з прав людини”, –  наголосив Г.Удовенко.

У своїх виступах Голова Комітету піддав критиці політику Європейського Союзу щодо обмеження прав громадян України стосовно закордонних поїздок. До цього року 15-16 мільйонів українців щорічно відвідували сусідні країни з приватними візитами. Після поширення дії Шенгенської угоди на ці країни в травні поточного року така можливість зникне. Це є прямим порушенням прав людини. Водночас наближення кордонів Євросоюзу до України також призведе до того, що потік нелегальних мігрантів, який направляється в країни Західної Європи, буде затримуватися на території нашої держави, тому Україна потребує фінансової допомоги для належного облаштування своїх кордонів та створення відповідної інфраструктури з боку європейських структур.

Виступаючи на семінарі, Г.Удовенко торкнувся й проблем кримськотатарського народу, поінформувавши учасників про роботу, яка проводиться в Україні для забезпечення повернення на історичну батьківщину та облаштування понад 260 тис. кримських татар. Він зазначив, що кримські татари наполягають на визнанні їх корінним народом України. З огляду на відсутність міжнародного інструменту, який визначав би права корінного народу, Г.Удовенко закликав офіс Верховного комісара ООН з прав людини сприяти якнайшвидшому завершенню розробки документів ООН, пов’язаних зі статусом корінних народів.

За словами Г.Удовенка, проведення вперше Міжнародного семінару керівників парламентських комітетів, які займаються захистом прав людини, свідчить про те, що захисту прав і основних свобод людини поруч з такими проблемами світового значення як боротьба з тероризмом та боротьба з бідністю і відсталістю, надається дедалі більшого значення.

Секретаріат Ради українських правозахисних організацій

Якщо помітили помилку на сайті, будь ласка, виділіть текст та натисніть ctrl-enter.

Приєднуйтесь

Робiмо велику справу разом!
Підтримати Стати волонтером Пройти стажування

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: