Публікація

Дотримання прав людей у населених пунктах поблизу Маріуполя: висновки моніторингової місії

Громадська приймальня Української Гельсінської спілки з прав людини у Маріуполі презентувала результати моніторингу смт. Сартана та Мангуш за інструментом Місцевий індекс прав людини. Моніторингова місія мала на меті здійснити аналіз дотримання базових прав людини у населених пунктах поблизу лінії зіткнення. В якості методики моніторингу було обрано напрями “Гідний життєвий рівень” та “Соціальний захист вразливих категорій” Місцевого індексу прав людини.

На презентації експерт УГСПЛ професор Андрій Галай повідомив, що Індекс – це ініціатива задля підтримки ефективного розвитку органів місцевого самоврядування на засадах пріоритету прав людини в усіх сферах її взаємин з державою, навів аналогії цих моніторингів із раніше проведеним у Маріуполі та його результатами. Представники громадської приймальні УГСПЛ Ігор Курільчук та Анна Райкова поділились враженнями від моніторингу.

Позитивним є те, що у Сартані впроваджують інфраструктурні та соціальні  ініціативи Маріуполя. Випадки порушення прав внаслідок військової агресії мають необхідну реакцію, як, наприклад, усиновлення дитини-сироти, яке оформили невідкладно. Місцеві політики тут здійснюють у співпраці з іноземними благодійними інституціями.

У Мангуші ситуація не гірша. Органи місцевого самоврядування забезпечують сиріт житлом, реалізують власні соціальні програми з подолання бідності та соціального захисту: «Програму з надання адресної матеріальної допомоги мешканцям смт. Мангуш у 2018 році» та «Програму компенсації за пільговий проїзд та послуги зв’язку окремим категоріям громадян на 2018 -2020 роки».

На презентації зауважили і позиції, які потребують доопрацювання. Так, під час розробки місцевої політики не враховують думку громади. А соціальну послуги надають без залучення недержавних учасників. У населених пунктах відсутні самостійні механізми сприяння забезпечення житлом осіб, які цього потребують.

«Під час моніторингу ми виявили і типові порушення прав постраждалих категорій у Мангуші та Сартані.  Соціальні виплати не поновлюються навіть після рішення суду, пенсії внутрішньо переміщеним особам припиняють виплачувати після реєстрації громадян на підконтрольній території. Є низка проблем і з наданням тимчасового житла постраждалим людям. У цьому напрямі місцева влада недостатньо співпрацює з сусідніми населеними пунктами», – зазначив Андрій Галай.

За результатами моніторингової місії УГСПЛ для Сартани і Мангушу сформувала загальні рекомендації. Їм необхідно періодично проводити аналіз наявності та кількості осіб, які потребують поліпшення житлових умов та сформувати прозорий і доступний облік таких осіб, з урахуванням вимог законодавства про захист персональних даних.

Довідково: Моніторинг здійснено УГСПЛ  у межах партнерського проекту, що виконується Норвезькою радою у справах біженців за підтримки Європейського Союзу. Ціллю моніторингу є аналіз системи соціальних послуг, що надаються постраждалому населенню в регіонах, що постраждали від наслідків збройного конфлікту.

Якщо помітили помилку на сайті, будь ласка, виділіть текст та натисніть ctrl-enter.

Також може бути корисним

Приєднуйтесь

Робiмо велику справу разом!
Підтримати Стати волонтером Пройти стажування

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: