Публікація

Дороги були затоплені, а вода прибувала: мешканка Антонівки двічі пережила евакуацію

«Ця ніч була, мабуть, найстрашнішою, яку довелося пережити», – каже Ганна Зарудня, яка напередодні підриву росіянами Каховської ГЕС повернулась в Антонівку. Росіяни так сильно гатили, що в підвалі сипалось зі стелі. Але на ранок жінку чекало нове потрясіння. На світанку 6 червня передмістя обласного центру було відрізане від Херсона. Вода, що хлинула вночі через підірвану росіянами греблю Каховської ГЕС, затопила шляхи з населеного пункту. Про пережите та евакуацію з селища, в яке прибувала вода, вона розповіла журналістам «Вгору» та документатору злочинів РФ, адвокату Української Гельсінської спілки з прав людини та «Фонду милосердя та здоров’я» Олександру Данилову, які зафіксували свідчення в рамках ініціативи «Трибунал для Путіна»

Боролась за чистоту Дніпра

Ганна Зарудня багато років захищала екологію Дніпра. Фото з особистої сторінки у Facebook.

Ганна Зарудня – відома на Херсонщині активістка, інженер-гідролог, керівниця громадської організації «Антонівська хвиля», яка багато років захищала екологію Дніпра, боролося проти незаконного захоплення та забудови берегів. 

У тому числі залучала незалежних експертів і доводила, що плани Укргідроенерго побудувати на місці греблі ще й Каховську ГЕС-2 заподіють непоправну шкоду екології пониззя ріки. 

Тими планами передбачалося запустити ще один гідровузол, який двічі на день, вранці та ввечері, «у пікові години», спричиняв би коливання рівня Дніпра – підйом до метра в районі греблі та близько пів метра в Херсоні.

Через спротив херсонських активістів будівництво Каховської ГЕС-2 відклали.

Але трапилося інше лихо. Більш руйнівне та катастрофічне – російська навала. 

Підрив ГЕС

Гідротехнічні споруди Каховської ГЕС російські війська захопили в перші дні повномасштабного вторгнення. Спочатку окупанти заявляли, що охоронятимуть ГЕС від ймовірних провокацій з боку української сторони. А вже восени 2022 року з’явилася інформація, що російські військові замінували дамбу і готові її підірвати. Вночі 6 червня сталось те, чого так боялись і про що попереджали восени 2022 року – дамбу підірвали. З водосховища хлинули тонни води. 

Ніч, коли на греблі пролунав вибух, в Антонівці теж була неспокійною. Ганна Михайлівна згадує її так: 

«Я прокинулася від вибухів, перебралася до підвалу, але заснути більше не вдалося. Ця ніч була, мабуть, найстрашнішою, яку довелося пережити. Гатили так сильно, що в підвалі все ходило ходором і на голову сипалося. Зранку дивлюся – навколо ще кілька будинків розбомбили, а нижче, де наша зелена школа (на базі ЗОШ №21),  – вода розлилася. На стадіоні лише одна вежа стирчить…» 

Виїхати з підтопленої Антонівки Ганні Зарудній було складно. Джерело фото: «Вгору»

Жінка напередодні повернулася в Антонівку. Адже виїздила через постійні обстріли селища росіянами. До того ж один зі снарядів прилетів у її будинок: знесло дах, пошкодило вікна, двері, стіни. В ту ніч спала вона в сусідів.

«Над моїм будинком натягли гідробар’єр, там залишалися речі, тож я приїхала, поки кілька днів було тихо, подивитися що там та як», – розповідає Ганна Михайлівна. 

Будинок Ганни Зарудні розташований приблизно на висоті 10 метрів від урізу води, тож повінь до нього не дотяглася. Але всі дороги навколо вже були затоплені, а вода прибувала. Виїхати стало неймовірно складно. 

«Адже моя Антонівка стала островом. Знайомі на машині взяли мене із собою й вивезли просто дивом. Якимось околицям, ґрунтовими стежками, вздовж насипу залізниці… Дісталися до вокзалу десь уже о восьмій  ранку», – розповідає пані Ганна.

Це не перша термінова евакуація, яку переживає Ганна Зарудня з початку повномасштабного вторгнення. Вона вже виїжджала з Херсонщини 20 листопада 2022 року через обстріли селища російськими військовими та зруйноване житло. Вдруге їй довелось тікати 6 червня 2023 року, через екологічну катастрофу, яку росіяни спричинили підривом Каховської ГЕС.

Ця інформація зібрана та зафіксована журналістами «Вгору» разом із  документаторами злочинів російської федерації адвокатом Української Гельсінської спілки з прав людини та Фонду милосердя та здоров’я Олександром Даниловим. 

Якщо ви теж є свідком чи жертвою воєнного злочину РФ, повідомте про це. Напишіть на пошту: [email protected] або просто залиште контакти й правозахисники з вами зв’яжуться. Кожна історія важлива! Ці свідчення не дозволять забути про горе, яке росіяни принесли на українські землі та покарати винних. З початку повномасштабного вторгнення, у рамках ініціативи Т4Р, задокументовано понад 42 тисячі воєнних злочинів Росії проти України. Усі дані документатори вносять у загальну базу, яка оновлюється щодня.


Підписуйтесь на сторінки УГСПЛ у соціальних мережах:

Facebook | Instagram | Telegram юридичний | Telegram з анонсами подій Twitter Youtube


Нагадуємо, що мережа громадських приймалень УГСПЛ надає юридичну допомогу постраждалим унаслідок війни Росії проти України, за підтримки Програми Агентства США з міжнародного розвитку (USAID) «Права людини в дії», яка виконується Українською Гельсінською спілкою з прав людини. Ми працюємо у 18 областях країни. Щоби дізнатися наші контакти, натисніть ТУТ

 

Якщо помітили помилку на сайті, будь ласка, виділіть текст та натисніть ctrl-enter.

Також може бути корисним

Приєднуйтесь

Робiмо велику справу разом!
Підтримати Стати волонтером Пройти стажування

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: