Публікація

Допомогу дитині переселенців, народженій у Сумській області, призначили після консультації з юристом УГСПЛ – до суду звертатися не довелось

У серпні 2020 року до приймальні УГСПЛ у Сумах звернулась Пані А., яка проживає у місті Лебедин Сумської області. Вона поскаржилась, що у місцевому Управлінні соціального захисту населення їй відмовили у розгляді питання про призначення так званих “переселенських” грошей на дитину, яка народилась в родині вже після вимушеного переселення.

“Так стається доволі часто, і в осередках переселенців у Фейсбуці цю тему періодично обговорюють, – розповідає координаторка правопросвітнього напряму діяльності приймальні на Сумщині Наталія Єсіна, – Справа у тому, що у такої дитини, як правило, нема реєстрації проживання, а працівники соцзахисту, не заглиблюючись у деталі, ставляться до проблеми поверхнево і відмовляють в оформленні допомоги-ВПО”.

Експерт пояснила, що дитина, народжена у родині переселенців також є переселенцем, коли б вона не народилась, у 2014 році чи у 2020-му. “Дитині може бути відмовлено в цій допомозі тільки за умови, якщо у членів її родини у власності житло на підконтрольній українській владі території чи депозит, сума на якому перевищує допустимий мінімум (25-кратний розмір прожиткового мінімуму, встановленого для працездатних осіб)”, – говорить Єсіна.

“Так стається доволі часто, і в осередках переселенців у Фейсбуці цю тему періодично обговорюють, – розповідає координаторка правопросвітнього напряму діяльності приймальні на Сумщині Наталія Єсіна, – справа у тому, що у такої дитини, як правило, нема реєстрації проживання, а працівники соцзахисту, не заглиблюючись у деталі, ставляться до проблеми поверхнево і відмовляють в оформленні допомоги-ВПО”.

Тому відповідно до Порядку надання щомісячної адресної допомоги внутрішньо переміщеним особам для покриття витрат на проживання, в тому числі, на оплату житлово-комунальних послуг (Постанова Кабінету Міністрів України від 01.10.2014 р. №505) має виплачуватися грошова допомога: дитині, як непрацездатній особі, та жінці, як особі працездатного віку, яка доглядає за дитиною до досягнення нею трирічного віку.

Після консультації з юристами приймальні УГСПЛ у м. Суми жінка повернулась до відповідного підрозділу Управління соціального захисту населення з заявою про призначення грошової допомоги та усно пояснила позицію юристів УГСПЛ. Згодом таку допомогу було призначено – щомісяця тисячу гривень дитині та 442 грн матері.

Наталія Єсіна переконана: у цій історії важливо те, що Пані А. не довелося звертатися до суду, і чиновники змогли визнати помилку на ранньому етапі.

Захист прав людей, які постраждали від збройної агресії Російської Федерації здійснюється завдяки щедрій підтримці американського народу, наданій через Агентство США з міжнародного розвитку (USAID Ukraine – USAID Україна) в рамках Програми «Права людини в дії», яка виконується Українською Гельсінською спілкою з прав людини.

У світі USAID є однією з провідних установ у сфері розвитку, яка виконує роль каталізатора цих процесів та допомагає досягати позитивних результатів. Діяльність USAID є проявом доброчинності американського народу, а також підтримує просування країн-отримувачів допомоги до самостійності та стійкості та сприяє забезпеченню національної безпеки та економічного добробуту США. Партнерські стосунки з Україною USAID підтримує з 1992 року; за цей час, загальна вартість допомоги, наданої Україні з боку Агентства, склала понад 3 млрд. доларів США. До поточних стратегічних пріоритетів діяльності USAID в Україні належать зміцнення демократії та механізмів досконалого врядування, сприяння економічному розвитку та енергетичній безпеці, вдосконалення систем охорони здоров’я та пом’якшення наслідків конфлікту у східних регіонах. Для того, щоб отримати додаткову інформацію про діяльність USAID, просимо Вас звертатися до Відділу зв’язків з громадськістю Місії USAID в Україні за тел. (+38 044) 521-57-53. Також пропонуємо завітати на наш вебсайт: http://www.usaid.gov/ukraine, або на сторінку у Фейсбук: https://www.facebook.com/USAIDUkraine.

Якщо помітили помилку на сайті, будь ласка, виділіть текст та натисніть ctrl-enter.

Також може бути корисним

Приєднуйтесь

Робiмо велику справу разом!
Підтримати Стати волонтером Пройти стажування

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: