Публікація

Донецький Меморіал: нові Правила внутрішнього розпорядку СІЗО порушують міжнародні стандарти дотримання прав людини

Нові Правила внутрішнього розпорядку слідчих ізоляторів Державної кримінально-виконавчої служби України (далі – Правила) затверджено у березні Міністерством юстиції України. Аналіз положень нового нормативного документу свідчить про те, що він не відповідає багатьом стандартам у сфері дотримання прав людини, як національним, так і міжнародним.

Тому правозахисна організація «Донецький Меморіал» звернулась до Уповноваженого з прав людини, до Міністра юстиції України та до Генерального прокурора України з пропозицією  вжити невідкладні заходи для припинення застосування Правил та ухвалення інших, більш адекватних Правил.

У зверненнях відмічається, що ухвалені Правила містять численні неузгодженості, неточності формулювань, не визначені терміни. До того ж документ розроблений без необхідних експертних процедур та без врахування думки громадськості та незалежних фахівців у сфері діяльності кримінально-виконавчої системи. Значна частина положень Правил суперечить деклараціям керівництва відомства про намір орієнтуватись у діяльності відомства на міжнародні стандарти в сфері дотримання прав людини.

Багато норм Правил – зокрема, до умов тримання та до поведінки ув’язнених осіб – не обґрунтована  та не є необхідною для досягнення мети попереднього ув’язнення. Кількість та ступінь правообмежень, які містяться у  нових Правилах, виходять далеко за межі мінімально необхідних.

На підтвердження своєї позиції «Донецький Меморіал» наводить науковий висновок, підготовлений фахівцями Науково-дослідного інституту вивчення проблем злочинності імені академіка В. В. Сташиса НАПрН України.

Якщо помітили помилку на сайті, будь ласка, виділіть текст та натисніть ctrl-enter.

Також може бути корисним

Приєднуйтесь

Робiмо велику справу разом!
Підтримати Стати волонтером Пройти стажування

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: