Публікація

Донецькі судді не забиратимуть свою скаргу з Європейського суду з прав людини

За інформацією сайту Всеукраїнської незалежної суддівської асоціації судді Донецького апеляційного суду нещодавно прийняли рішення не відкликати свою спільну скаргу з Європейського суду з прав людини в Страсбурзі.

Із Страсбургу суддям була надіслана копія відповіді уряду щодо поданої ними скарги. Документ був наданий від імені держави України в Європейський суд як письмове пояснення з приводу спільної скарги 37 суддями на невиконання судових рішень щодо виплати заборгованості по заробітній платні за 1999-2001 роки, що були винесені на їхню користь.

За інформацією Секретаріату суддівської асоціації після ознайомлення з позицією уряду України стосовно їхньої скарги судді вирішили не відкликати скарги з Європейського суду, незважаючи на те, що 3-4 березня цього року уся заборгованість по зарплаті була виплачена суддям у повному обсязі.

Як повідомила газета „Острів” таке рішення суддів викликано тим, що в документі уряду „…пишеться в принизливій для суддів формі, що ми належимо до судової влади і тому не маємо права вимагати реалізації наших прав, не можемо звертатися до судів для захисту свої інтересів і своїх прав”. 

За неперевіреною інформацією представники державної судової інформації також відвідали Донецьк і намагалися особисто переконати суддів, при цьому використовуючи різні методи.

На сьогодні, влада сприймає скарги до Європейського суду як крок, що принижує авторитет України і вважає, що людям не варто „виносити сміття з власної хати”. Така позиція є гарним прикладом нерозуміння того, що права людини та основні свободи є наддержавними цінностями. І коли держава відмовляється або ігнорує скарги щодо захисту прав та свобод, особа має повне моральне право примусити владу виконувати свою функцію. І саме влада псує імідж та авторитет України на міжнародній арені, коли наполегливо створює в країні скільки сприятливих умов для порушення та неможливості ефективного захисту прав людини та основних свобод.

Секретаріат Ради українських правозахисних організацій

Якщо помітили помилку на сайті, будь ласка, виділіть текст та натисніть ctrl-enter.

Приєднуйтесь

Робiмо велику справу разом!
Підтримати Стати волонтером Пройти стажування

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: