Публікація

Docudays UA представив нові документальні фільми власного виробництва

До роковин трагічних лютневих подій 2014 року Міжнародний фестиваль документального кіно про права людини Docudays UA презентував три нові стрічки із циклу фільмів про громадські ініціативи самоорганізації «Енциклопедія Майдану». Прем’єра перших фільмів циклу («Мир», «Хоттабич і його команда» та «Очищення») відбулася на Docudays UA торік. У лютому 2016 року світ побачили наступні три фільми – «Євромайдан SOS», «Канцелярська сотня» та «Мова», які вже доспуні для перегляду в онлайн-кінотеатрі DOCU/ПРОСТІР.

 

Євромайдан – непересічне явище, під час якого українці показали свою здатність добровільно об’єднуватися задля спільної перемоги. Ми працюємо над «Енциклопедією Майдану», щоб зберегти безцінний досвід і показати, яке продовження він отримав зараз»,

Сергій Лисенко, режисер

 

Під час презентації, Посол Швеції в Україні Андреас фон Бекерат зазначив, що сміливість, яку проявили протестувальники під час Революції Гідності, є натхненням та дуже важливим нагадуванням для тих, хто живе в Європейському Союзі та не ставитися до європейських цінностей як данності.

JV4A2839

Андреас фон Бекерат, посол Швеції в Україні

 

Голова правління Громадського комітету захисту конституційних прав та свобод громадян Микола Козирєв ділиться своїми враженнями від нових фільмів:

Перегляд залишив сильне враження. Всі три фільми складають вдалу багатошарову композицію єдиної теми, яку я назвав би так: активність і самоорганізація громадянського суспільства як фактор революції.
Тут діалектика: революція народжує суспільство, суспільство розвиває революцію. У трьох фільмах три тематичні площини суспільної самоорганізації. Вийшла така собі об’ємна естетична проекція соціального простору Революції Гідності. І ця проекція камерами операторів висвітлила глибину революційної самоорганізації – від волонтерського правового захисту учасників Майдану, які скидають диктатуру свавілля і насильства, до рутинного збору та реанімації знищених в Межигір’ї документів – слідів злочинних оборудок режиму Януковича – і до ентузіастів викладання української мови.
У цьому і суть Революції і європейського вибору: право проти свавілля і насилля; документування фактів злочинів режиму як правова гарантія незворотності революційної “стріли часу “, мова як основа національного відродження. А молоді обличчя героїв фільмів так світяться оптимізмом, з таким захопленням вони здійснюють роботу революції, що віриш: ми переможемо! Роман Бондарчук, Сергій Лисенко з операторами Олександром Кришталовичем і Дмитром Палиликом зробили чудову роботу”.

 

JV4A2851

Микола Козирєв, голова правління Громадського комітету захисту конституційний прав та свобод громадян, УГСПЛ

 

Виконавчий директор Української Гельсінської спілки з прав людини Аркадій Бущенко пояснює, чому «Енциклопедія Майдану» – важливий проект:

Я дуже добре обізнаний щодо діяльністі Євромайдан SOS і завжди із захопленням спостерігав за їх активністю. Але я нічого не знав про інші ініціативи. І те, що я побачив, – це неймовірно. Неймовірно не тільки те, що ці люди віддають частину свого життя тому, у що вірять. Неймовірно, що вони мають таку харизму, щоб захопити сотні інших людей в свою орбіту. Враження – що все відбувається «проти всіх законів фізики». І це справляє враження чуда”.

 

Наступні фільми про сучасний розвиток ініціатив, народжених Майданом, будуть показані на XIII Міжнародному фестивалі документального кіно про права людини Docudays UA у Києві. Весь цикл «Енциклопедія Майдану» буде представлений у 252 містах і містечках України під час Мандрівного фестивалю, у 158 кіноклубах медіапросвіти Docudays UA та в кінотеатрах Європи й Америки, у рамках проекту «Побачити Україну: Docudays UA мандрує світом». Фільми також можна переглянути в онлайн-кінотеатрі DOCU/ПРОСТІР.

 

JV4A2858 2

 

JV4A2868

 

 

Проект реалізується за підтримки Посольства Швеції в Україні.

Фото Юлії Кафізової

Якщо помітили помилку на сайті, будь ласка, виділіть текст та натисніть ctrl-enter.

Також може бути корисним

Приєднуйтесь

Робiмо велику справу разом!
Підтримати Стати волонтером Пройти стажування

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: