Публікація

До суспільно-політичної кризи призвело масове та довготривале порушення прав людини

Українська Гельсінська спілка з прав людини днями звернулася до Уповноваженого Верховоної Ради з прав людини з проханням висловити свою позицію щодо кризової ситуації, спричиненої виборами Президента України. Вчора прес-служба Ніни Карпачової розповсюдила своє звернення, у якому йдеться, що до кризи, насамперед призвело цинічне ігнорування владою гідності та інтересів простої людини.

Ніна Карпачова звернулася до Президента України Леоніда Кучми, із закликом до нього як гаранта Конституції та дотримання прав і свобод людини, відкинувши власні амбіції, зупинити громадянське протистояння та ввести вирішення всіх гострих проблем виключно в правову площину.

Уповноважений з прав людини з усією відповідальністю наголосила, що суспільно-політичну кризу спричинили не лише ті порушення, що відбулися під час виборчого процесу, але й масове та довготривале порушення прав людини в Україні.

„Я закликаю всі політичні сили піднятися над своїми особистими амбіціями, регіональними інтересами і зрозуміти одне: Українська Держава це надбання усіх її громадян і вона не вартує перемоги жодного кандидата. Тому, пропоную Віктору Федоровичу Януковичу і Віктору Андрійовичу Ющенку особисто сісти за стіл переговорів і з притаманною Вам обом державною відповідальністю і мудрістю знайти компромісне рішення на користь усіх громадян України. Я готова особисто бути посередником у цих переговорах.”

Варто зазначити, що увага у зверненні більшою мірою зосереджена на факті загрози розколу України, на політичному та громадянському боці конфлікту. На жаль, Уповноважений з прав людини мало уваги приділила саме брутальному порушенню прав людини як під час виборчої кампанії, так і після її завершення.

Як вже зазначалося у зверненні Української Гельсінської спілки з прав людини, масовим явищем, зокрема, під час другого туру виборів президента України стало зловживання владою та перешкоджання волевиявленню громадян за допомогою відкріпних посвідчень. У західних регіонах України органи державної влади, керівники державних підприємств примушували своїх працівників брати у дільничних виборчих комісіях відкріпні посвідчення (що видаються в разі вибуття громадянина з місця постійного перебування у день виборів) і здавати своїм керівникам. Такі факти встановлені, в тому числі, у судовому порядку.

Численні скарги, що були направлені до виборчих комісій, правоохоронних органів, виборчих штабів кандидатів, засобів масової інформації в своїй більшості не отримали належної правової оцінки, а винні не понесли визначеної законом юридичної відповідальності.

Тож не можна ігнорувати численних фактів політичного тиску на громадян з боку влади, заборону проведення мирних зібрань, мітингів та демонстрацій та заборону громадянам участі у них, порушення прав, насамперед журналістів, на свободу слова тощо, які масово тривають до сьогоднішнього дня.

Великою мірою припинення порушення фундаментальних прав і свобод людини сьогодні залежить від чіткої позиції Уповноваженого з прав людини та належного реагування на такі факти у межах повноважень передбачених українським законодавством.

РУПОР

Якщо помітили помилку на сайті, будь ласка, виділіть текст та натисніть ctrl-enter.

Приєднуйтесь

Робiмо велику справу разом!
Підтримати Стати волонтером Пройти стажування

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: