Публікація

До моніторингів Місцевого індексу прав людини долучилась Мережа правового розвитку

Моніторинговий інструмент Місцевий індекс прав людини готувався достатньо універсальним і зручним для використання не лише командою Української Гельсінської спілки з прав людини, але й іншими громадськими інституціями

Автор: Сергій Рибак, менеджер з комунікацій Мережі правового розвитку

Вважаємо успіхом, що вже до першого повноцінного моніторингу за розробленим інструментом долучилась така потужна експертна спільнота, як Мережа правового розвитку (МПР). Вже два місяці три її команди здійснюють громадський моніторинг органів місцевого самоврядування в Івано-Франківській, Хмельницькій та Чернігівській областях.

Роль представників проекту Місцевий індекс прав людини УГСПЛ полягає у допомозі під час моніторингу, наданні порад і прийнятті підготовлених підсумкових документів для розміщення на сайті Індексу. Отже, слово Мережі правового розвитку.

Експерти МПР Андрій Малетин (ліворуч) та Ярослав Васютин (праворуч) проводять моніторинг Болехівської міської ради (Івано-Франківська область)

Монітори збирають інформацію про діяльність місцевої влади шляхом вивчення веб-сайтів органів місцевого самоврядування (ОМС), зустрічей з чиновниками та керівниками територіальних громад. Під час зустрічей обговорюються робочі питання проведення моніторингу та отримання моніторами потрібної інформації. Крім цього, монітори продовжують збирати та аналізувати дані щодо місцевої судової практики з точки зору дотримання ОМС прав людини. З цією метою, зокрема, вони визначають основні причини звернення мешканців і громад до суду.

Також громадські монітори вивчають найкращі практики виконання місцевих політик і програм з позиції дотримання прав людини і потреб вразливих верст населення. Вони досліджують, як забезпечується участь громадян в ухваленні рішень щодо місцевої політики та яким чином механізми захисту прав людини використовуються в діяльності місцевої влади.

Робоча зустріч монітора Мережі Анастасії Площинської (ліворуч) та експерта Вікторії Ільчишеної (праворуч) з міським головою Хмельницького Олександром Симчишином

«Громадський моніторинг дотримання прав людини в діяльності органів місцевого самоуправління здійснюється з використанням інструменту «Місцевий індекс прав людини», – розповідає експерт проекту Вікторія Ільчишена. – Його проведення дозволило виявити ряд порушень прав людини в повсякденній діяльності ОМС. Це є надзвичайно важливим для розробки рішень, покликаних усунути «слабкі місця» в цій галузі, що мають системний характер. У рамках проекту проводиться моніторинг ОМС різних рівнів: невеликих об’єднаних територіальних громад, міст обласного значення та міст-мільйонників».

За результатами проведеної роботи, передбачається публікація ТОП-10 кращих практик та ТОП-10 порушень прав людини органами місцевого самоврядування.

Для максимально об’єктивного відображення ситуації у громадах, монітори проводять експерименти в школах, центрах надання адміністративних послуг, управліннях праці та соціального захисту населення, дитячих садках і лікарнях.

«Експеримент – вивчення ситуації «в полі», саме в тому місці, де надають послуги, –  пояснює експерт проекту Наталія Кулікова. – Він надає можливість дізнатися, як надаються послуги, чи відповідають вони передбаченим законодавством стандартам, і визначити, які є проблеми в наданні цих послуг. Тобто це виявлення поточної ситуації, а також думки отримувачів послуг, які цими послугами скористались».

Експерт проекту Наталія Кулікова (ліворуч) та монітор Ірина Бірюк (праворуч) під час робочої зустрічі з першим заступником голови Носівської ОТГ Олександром Яловським (Чернігівська область)

Монітори Мережі вже здійснили експерименти у Долині, Болехові та Витвицях (Івано-Франківської області), у Центрі надання адміністративних послуг Кам’янець-Подільської райдержадміністрації (Хмельницької області), а також у закладах Чернігівської області: у Чернігові, Михайло-Коцюбинському та Носівці.

За результатами проведеної роботи експерти підготують та опублікують детальні звіти, які будуть доступними для громадськості на порталі Національного індексу прав людини. А зазначені у звітах рекомендації допоможуть місцевій владі та небайдужим мешканцям спільно працювати над вирішенням виявлених місцевих проблем.

Оксана Осарчук, менеджер з організаційного розвитку та комунікацій ГО “Подільська правова ліга” (Хмельницький офіс МПР), під час експерименту у Хмельницькій міській лікарні

Вказана діяльність ведеться Мережею правового розвитку у рамках грантового проекту «Громадський моніторинг органів місцевого самоврядування: партнерство у реалізації прав людини», який здійснюється за підтримки американського народу, наданої через Агентство США з міжнародного розвитку (USAID) в рамках Програми «Нове правосуддя».

Якщо помітили помилку на сайті, будь ласка, виділіть текст та натисніть ctrl-enter.

Також може бути корисним

Приєднуйтесь

Робiмо велику справу разом!
Підтримати Стати волонтером Пройти стажування

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: