Публікація

До 1 січня 2013 року Мін‘юст утворить регіональні центри з надання безоплатної правової допомоги

До 1 січня 2013 року Міністерство юстиції утворить при управліннях юстиції в Автономній Республіці Крим, областях, містах Києві та Севастополі центри з надання безоплатної вторинної правової допомоги.

 

Як повідомив Міністр юстиції Олександр Лавринович, таке положення міститься в Законі України «Про безоплатну правову допомогу», який був підписаний Президентом України 30 червня 2011 року. Прикінцевими та перехідними положеннями Закону передбачено поетапне набрання ним чинності, після початку діяльності центрів з надання безоплатної вторинної правової допомоги.

 

За словами Міністра юстиції, Закон «Про безоплатну правову допомогу», що був розроблений Міністерством юстиції України, спрямований на створення механізму реалізації права кожного на безоплатну правову допомогу, закріпленого статтею 59 Конституції України, якою, зокрема, передбачено, що у випадках, передбачених законом, ця допомога надається безоплатно.

 

Законом передбачається створення взаємопов`язаних складових системи безоплатної первинної правової допомоги та безоплатної вторинної правової допомоги, диференційовано зміст права на первинну та вторинну безоплатну правову допомогу. У цілому Законом України «Про безоплатну правову допомогу» визначаються підстави і порядок надання безоплатної правової допомоги, суб’єкти надання безоплатної правової допомоги, державні гарантії щодо надання такої допомоги, повноваження органів виконавчої влади у зазначеній сфері, порядок оскарження рішень, дій чи бездіяльності органів державної влади, органів місцевого самоврядування, їх посадових та службових осіб з питань надання безоплатної правової допомоги та інше.

 

Крім того, повідомив Міністр, на сьогодні право на безоплатну правову допомогу для певних категорій осіб закріплюється низкою законів України. Зокрема, це особи, визначені законами України “Про реабілітацію жертв політичних репресій в Україні”, “Про статус ветеранів війни і гарантії їх соціального захисту”, “Про порядок відшкодування шкоди, завданої громадянину незаконними діями органів дізнання, досудового слідства, прокуратури і суду”, “Про психіатричну допомогу”, “Про біженців”, “Про соціальні послуги”, “Про охорону дитинства”, тощо.

 

Саме з прийняттям цього Закону буде забезпечено реалізацію та механізм надання безоплатної правової допомоги таким особам, наголосив глава Мін‘юсту.

 

Викладена у Законі модель управління системою безоплатної правової допомоги передбачає покладення на Міністерство юстиції функцій загального управління надання безоплатної первинної та вторинної правової допомоги, що враховує положення Концепції формування системи безоплатної правової допомоги в Україні, затвердженої Указом Президента України від 9 червня 2006 року  № 509, щодо адміністрування цієї системи.

 

Так, передбачається безоплатне надання первинної правової допомоги (надання правової інформації, консультацій, роз’яснень з правових питань, складання документів правового характеру) кожній особі, тобто громадянам України, іноземцям, особам без громадянства, в тому числі біженцям, які перебувають під юрисдикцією України.

 

Безоплатну первинну правову допомогу надаватимуть органи виконавчої влади, органи місцевого самоврядування, фізичні особи та юридичні особи приватного права, спеціалізовані установи. Зокрема передбачено, що органи місцевого самоврядування можуть утворювати спеціалізовані установи з надання безоплатної первинної правової допомоги.

 

Надання безоплатної вторинної правової допомоги, а саме: захист від обвинувачення; здійснення представництва інтересів осіб; складання процесуальних документів, – передбачено лише для вразливих категорій осіб (малозабезпечені особи, діти сироти, діти, позбавлені батьківського піклування, безпритульні діти, діти, які можуть стати або стали жертвами насильства в сім`ї; особи, на яких поширюється дія Закону України “Про біженців” (до моменту прийняття рішення про надання статусу біженця та у разі, якщо особа оскаржує рішення щодо статусу біженця, ветерани війни та особи, на яких поширюється дія Закону України “Про статус ветеранів війни, гарантії їх соціального захисту”, особи, які мають особливі заслуги та особливі трудові заслуги перед Батьківщиною, особи, які належать до числа жертв нацистських переслідувань та інші).

 

Також право на безоплатну вторинну правову допомогу, в обсягах, визначених Законом, матимуть  особи, до яких застосовано адміністративне затримання чи адміністративний арешт, підозрювані у вчиненні злочину особи, які затримані органами дізнання та слідства; особи, до яких як запобіжний захід обрано взяття під варту та особи, у справах яких відповідно до положень Кримінально-процесуального кодексу України участь захисника є обов’язковою.

 

Відповідно до положень Закону, безоплатна вторинна правова допомога надаватиметься центрами з надання безоплатної вторинної правової допомоги та залученими ними адвокатами.

 

Міністерство юстиції України поетапно, до 1 січня 2013 року, має утворити такі центри при головних управліннях юстиції в Автономній Республіці Крим, областях, містах Києві та Севастополі.

 

Міністр юстиції наголосив, що прийняття Закону України «Про безоплатну правову допомогу» є вагомим кроком до виконання Україною її міжнародних зобов’язань у сфері прав людини та запровадження європейських стандартів у сфері надання правової допомоги широкому колу осіб та забезпечення доступу до правосуддя.

 

Якщо помітили помилку на сайті, будь ласка, виділіть текст та натисніть ctrl-enter.

Приєднуйтесь

Робiмо велику справу разом!
Підтримати Стати волонтером Пройти стажування

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: