Публікація

«Дні громадської культури» збільшують свої локації в Україні

30-го червня громадська приймальня УГСПЛ у місті Ужгород та ГО «Закарпатська громада» завершили  тижневі виїзні консультації. Цього місяця локації «днів громадської культури» охоплювали смт. Великий Березний, міста Ужгород та Виноградів.

Організатори ставили за мету систематизувати проблематику звернень клієнтів, надати їм юридичні консультації, а також задокументувати воєнні злочини.

IMG_2936

«Нещодавно розпочата безстрокова акція «Дні громадської культури» дає свої результати. Вже найближчим часом через мережу наших партнерів та колег ми плануємо поширити свою діяльність  по всій території України», – наголосив документатор УГСПЛ у місті Ужгород та координатор громадської акції Андрій Гайдук.

Загальні проблеми, з якими звертаються громадяни до приймальні – це часто питання соціальних гарантій для мобілізованих військовослужбовців і учасників бойових дій та питання бездіяльності правоохоронних органів. Також доводиться документувати воєнні злочини.

Нагальне питання для переміщених осіб зі сходу України – як отримати компенсації за втрачене майно та житло, залишене в зоні проведення АТО. Саме нанесені руйнування і заподіяна шкода терористів об’єднали переселенців та учасників бойових  дій, що проживають у смт. Великий Березний, та змусили їх документувати злочини.

Документування, яке проводить Ужгородська приймальня УГСПЛ стосується порушення норм міжнародного гуманітарного права. Рішучість у фіксуванні незаконних обстрілів, що здійснюють терористичні угруповання, висловив учасник бойових дій з Виноградова. Олександр із батальйону «СІЧ» не приховує свого обличчя та з впевненістю ділиться пережитим та побаченим. Боєць обурений процедурою «затримки» надання йому статусу учасника бойових дій. Олександр отримав великі суми боргу за комунальні послуги, повернувшись додому, хоча по праву він міг користуватися пільгами ще більше року тому. Боєць «СІЧі» готовий відстоювати свої права в суді, де відповідачем виступатимуть структури МВС. За його словами, справа є принциповою та стосується громадської активності.

IMG_2945

Унікальним є звернення учасника бойових дій, якому Підвиноградівська сільська рада відмовила у виділенні земельної ділянки для будівництва через те, що «рішення про виділення не набрало необхідної кількості голосів».

За словами Юрія Опаленика, юриста УГСПЛ, «дане рішення є нехтуванням чинного законодавства України. І хоча вплинути на даний процес дуже важко, громадянин може вимагати компенсації за незаконне рішення сільської ради». Юрій Опаленик радить, при подачі заяви до місцевого самоврядування чи інших відповідальних органів, правильно оформлювати документи та долучати картографічні дані бажаного розташування земельної ділянки. Це вплине на розгляд заяви. Також у  разі, якщо в місячний строк від дня реєстрації клопотання відповідний орган виконавчої влади або орган місцевого самоврядування, який передає земельні ділянки у власність відповідно до повноважень, не надав дозволу на розроблення проекту землеустрою щодо відведення земельної ділянки або мотивовану відмову у його наданні, то особа, у місячний строк від дня закінчення зазначеного терміну, має право замовити розроблення проекту, не отримуючи такого дозволу. Про це треба лише письмово повідомити відповідний орган влади.

білборд

Нагадуємо, що звернутися до громадської приймальні можна,  зателефонувавши за телефоном — 066 585 14 75. Електронна адреса: [email protected]

Мережа громадських приймалень Української Гельсінської спілки з прав людини здійснює свою діяльність за фінансової підтримки Уряду Канади через Департамент закордонних справ, торгівлі та розвитку (DFATD), програма «Права людини понад усе» (Human Rights First).

Якщо помітили помилку на сайті, будь ласка, виділіть текст та натисніть ctrl-enter.

Також може бути корисним

Приєднуйтесь

Робiмо велику справу разом!
Підтримати Стати волонтером Пройти стажування

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: