Публікація

Дні документального кіно з прав людини розпочалися

В суботу 20 травня при повному залі Дому Кіно розпочалися Дні документального кіно з прав людини з демонстрації фільму про Помаранчеву революцію «Помаранчеві хроніки» режисера Даміана Колодія з Нью-Йорку. Фестиваль триватиме цілий тиждень, до уваги глядачів як кіно, так і різноманітні тематичні заходи. Вхід на всі заходи фестивалю – вільний.

Пройшов один рік після помаранчевої революції, вийшов не один фільм присвячений цій темі, а українcький глядач все ще продовжує бурхливо реагувати на минулорічні події. Повний зал і оплески в певних моментах яскравий доказ, що організатори зробили правильний вибір.

Повний зал у неділю зібрала також прем’єра фільму Михайла Ткачука «Загадка Норильського повстання». Стрічка українського режисера розповідає про мало відомі факти життя в таборах, розташованих по всьому колишньому Радянському Союзу. До середини ХХ століття мало хто повертався звідти живим, бо амністій для приречених, власне – приречених на смерть – не було. Щойно події 50-х років, які мали місце в цих таборах, дещо змінили ситуацію. В травні 1953 року прапори, підняті над виробничою зоною Горстроя, сповістили населення Норильська про страйк політв’язнів Горлагу – Головного особо-режимного лагеря. Одночасно застрайкувало біля 20 тисяч в’язнів, серед яких біля 70-ти відсотків становили українці-вояки УПА і члени ОУН. “Повстання духу”, як потім історики назвуть цей страйк, продовжувалось 69 днів, майже стільки, скільки тривала Паризька Комуна…
На прем`єрі був присутній один з учасників подій Євген Грицак, а також відомі диссиденти – Левко Лук`яненко, Василь Овсієнко, Євген Захаров. 

Якщо помітили помилку на сайті, будь ласка, виділіть текст та натисніть ctrl-enter.

Приєднуйтесь

Робiмо велику справу разом!
Підтримати Стати волонтером Пройти стажування

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: