Публікація

Держкомрелігій не ліквідують, а справу Мельниченка не відкличуть з Європейського Суду

Міністр юстиції України Роман Зварич заявив сьогодні на прес-конференції, що не бачить потреби для існування такого державного відомства як Державний комітет у справах релігій. Проте й повністю ліквідовувати його, за словами міністра, не будуть, а просто інтегрують до Мін’юсту.

На думку Романа Зварича, регулювання релігійного життя не має бути підпорядкованим якомусь окремому відомству. „Кесареве – Кесарю, а Боже – Богові”, – наголосив Зварич і пояснив, що Міністерство юстиції займатиметься вирішенням лише деяких цивільних питань, як-то повернення релігійним громадам права власності, та реєстрацією релігійних організацій тощо.

Окрім Держкомрелігій у відомство Мін’юсту перейде Держдепартамент з питань виконання покарань, ОВІР, та паспортний стіл.

Міністр Зварич також повідомив, що не відкликатиме заяву на оскарження рішення у справі майора Миколи Мельниченка з Європейського Суду з прав людини. За його словами, немає підстав сумніватися в обгрунтованості та правомірності поданої скарги. До того ж, „немає процесуальної можливості відкликати скаргу”, – підкреслив він.

А до популярної сьогодні теми про люстрацію міністр юстиції ставиться негативно. На думку Зварича, будь-який закон про люстрацію порушує Конституцію України та є дискримінаційним. „Демократичне людство нас не зрозуміє,” – зауважив він. „Та якщо закон все-таки приймуть я пропонуватиму Президенту накласти на нього вето.

У ході прес-конференції Зварич стисло оголосив програму міністерства на найближчий час, приорітетним напрямком у якій стане боротьба з корупцією. Програма нового міністра буде базуватися на положеннях програми одного з колишніх його попередників Сергія Головатого. Назву матиме таку ж саму, як і попередня – „Чисті руки”. Міністр юстиції збирається не просто декларувати боротьбу з корупцією, а й розробляти механізми втілення програми боротьби.

Велика увага приділятиметься питанню виконання рішень судами. На сьогодні в Україні судові рішення в середньому по країні виконуються у 55% справ, хоча виконання їх у таких областях як Донецька, Львівська, Одеська, Вінницька ледве перевищує 22%. У Європі цей показник становить 80%.

Зварич також збирається користуватися нормами Закону України „Про судоустрій”, за якими він має право звертатися до Вишої кваліфікаційної комісії щодо притягнення суддів до дисциплінарної та юридичної відповідальності.

Не менш важливим кроком, ніж боротьба з корупцією, у роботі міністерства стане забезпечення адаптації національного законодавства до правових норм Європейського союзу, для чого при Мін’юсті буде створений окремий департамент.

Не забув міністр юстиції і про права та свободи людини. „Захист конституційних прав та свобод людини не полягає у матеріальному законодавстві. Має бути створена процедура захисту”, – наголосив Зварич і пообіцяв докласти зусиль для удосконалення в цьому напрямку процесуального законодовства.

На знак поваги до прав та свобод людини Роман Зварич дозволив журналістам „копатися у його особистому житті” та приходити „у гості додому”.

Олена Голюк,

РУПОР

Якщо помітили помилку на сайті, будь ласка, виділіть текст та натисніть ctrl-enter.

Приєднуйтесь

Робiмо велику справу разом!
Підтримати Стати волонтером Пройти стажування

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: