Публікація

Держкомрелігій каже, що не має засобів впливу на Церкви, що ведуть політичну агітацію

Сьогодні на розширеному засіданні Комітету Верховної Ради України з прав людини, національних меншин та міжнаціональних відносин Голова Державного комітету у справах релігій зазначив, що комітет не має засобів впливу на релігійні організації, що всупереч вимогам статті 5 Закону України „Про свободу совісті та релігійні організації” здійснюють політичну агітацію.

„Необхідно вдосконалювати законодавчу базу”, – зазначив він.

Хочемо нагадати, що відповідальність законодавством для релігійних організацій встановлена достатньо чітка. У частині 3 статті 16 цього ж закону визначено, що за політичну агітацію релігійними організаціями (порушення вимог статті 5) такі організації можуть бути примусово ліквідовані у судовому порядку. Суд уповноважений розглядати такі справи як за заявою органу, що здійснив реєстрацію релігійної організації (Держкомрелігій, місцеві адміністрації), або прокуратури.

Отже. Мова йде швидше про небажання застосування норми закону, ніж про необхідність реформи законодавства.

При цьому він зазначив, що кількість релігійних організацій постійно зростає. „Зараз релігійних організацій більше ніж початкових середніх шкіл в Україні,” – сказав Голова комітету.

Народний депутат України Рефат Чубаров при цьому зазначив, що “використання релігійних організацій у виборчій агітації є наслідком нерівного ставлення до цих організацій з боку органів державної влади”.

За таких умов, одні не бажають втратити прихильне ставлення чи завоювати ще більш прихильне ставлення, а інші намагаються змінити ставлення до себе.

Володимир Яворський,

РУПОР

Якщо помітили помилку на сайті, будь ласка, виділіть текст та натисніть ctrl-enter.

Приєднуйтесь

Робiмо велику справу разом!
Підтримати Стати волонтером Пройти стажування

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: