Публікація

Державні виконавці, податківці та слідчі списуватимуть кошти та накладатимуть арешт на банківські рахунки без погодження з їх власниками

Державні виконавці, податкові органи та слідчі мають право накладати арешт на грошові кошти та інші цінності боржників та підслідчих, що знаходяться на рахунках та вкладах в установах банків. Такий висновок зробило Міністерство юстиції України на виконання доручення Уряду про вивчення можливості списання коштів або накладання арешту на банківські рахунки клієнтів лише на підставі рішення суду, без погодження з власниками рахунку.

Як повідомив Міністр юстиції Олександр Лавринович, питання було поставлене через необхідність приведення у відповідність з новим Цивільним кодексом України інших нормативно-правових актів.

Міністерство юстиції визначило, що державні виконавці при виконанні судового рішення не повинні звертатися до суду щодо додаткового рішення про арешт або стягнення коштів з банківських рахунків боржників, а також коштів, що знаходяться в інших кредитних установах. Державні виконавці мають також право опечатувати каси, приміщення та інші місця зберігання грошей. Крім того, на розпорядження та користування коштами та майном можуть накладатися обмеження – для забезпечення виконання судового рішення в подальшому.

Крім того, як повідомив Міністр юстиції, Мін’юст зробив висновок, що орган дізнання, слідчі та прокурори також мають право самостійно приймати рішення щодо накладання арешту на банківські рахунки або можливої конфіскації майна обвинуваченого. Таке рішення приймається у разі, якщо наявні дані про матеріальну шкоду, завдану злочином, або витрати на лікування потерпілого від злочину.

В інших випадках, наголосив Міністр юстиції, ніхто не може обмежити громадянина у володінні, користуванні та розпорядженні власними грошовими коштами.

Секретаріат Ради українських правозахисних організацій

Якщо помітили помилку на сайті, будь ласка, виділіть текст та натисніть ctrl-enter.

Приєднуйтесь

Робiмо велику справу разом!
Підтримати Стати волонтером Пройти стажування

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: