Публікація

Державні службовці часто порушують права громадян через незнання

Українська Гельсінська спілка з прав людини разом з Херсонською обласною організацією Комітету виборців України за фінансової підтримки Міжнародного фонду „Відродження” провела останній сьомий тренінговий курс з питань головних пріоритетів євро-інтеграційних процесів України у розрізі Плану дій Україна – ЄС в сфері прав людини для державних службовців відділів внутрішньої політики районних адміністрацій Херсонської області.

Тренінг як і усі попередні включав в себе три модулі: перший теоретичний модуль-загальна інформація щодо ЄС: принципи створення і функціонування, органи ЄС, умови вступу країн до ЄС, Копенгагенські критерії, Україна – ЄС – загальний огляд співробітництва у сфері прав людини, план дій Україна – ЄС: завдання та вирішення проблем у сфері прав людини  доповів Вадим Пивоваров, координатор проекту, УГСПЛ. Наступний модуль щодо Свободи доступу до інформації (поняття свободи слова, огляд національного права та практики з питань свободи інформації, практика незаконного приховування інформація, трискладовий тест та його застосування, європейські стандарти з питань свободи до інформації) провели Галина Бахматова та Дементій Білий (Херсонська обласна організація КВУ), також вони представили звіт щодо порушень прав людини в Хесонській області за 2005 рік, в якому представили основні проблеми з дотримання прав людини на Херсонщині. Останній модуль „Право на мирні зібрання” (загальні проблеми реалізації права на мирні зібрання, правове регулювання проведення мирних зібрань, правова оцінка дій влади при спробі заборони або обмеженні права на мирні зібрання) провів Вадим Пивоваров, координатор проекту, УГСПЛ.

Тренінговий курс пройшли 32 державних службовців відділів внутрішньої політики районних державних адміністрацій Херсонської області. По закінченню тренінгового курсу всі учасники отримали посібники по тренінговому курсу, розроблений експертами УГСПЛ.

Загалом за час здійснення проекту було проведено тренінги у шести обласних центрах (Суми, Харків, Чернігів, Луганськ, Запоріжжя, Херсон) та м. Севастополь. Тренінговий курс пройшли понад 200 державних службовців відділів внутрішньої політики районних адміністрацій.

Підсумувавши результати роботи по всім проведеним тренінгам, експертами УГСПЛ було визначено, що:

1 – необхідно направляти більше зусиль на інформованість державних службовців щодо загальних питань в сфері дотримання прав людини і основних свобод, оскільки часто порушення працівниками органів державної влади здійснюються від не знання та нерозуміння цієї сфери відносин;

2 –  вкрай необхідно прийняття закону про мирні зібрання. На даний час до ВРУ подано законопроект по мирним зібранням, розроблений експертами Інституту «Республіка» та УГСПЛ, який відповідає європейським стандартам дотримання права на мирні зібрання.

3 – також необхідне прийняття закону «Про інформацію», де має бути чітко визначено яка інформація має бути з обмеженим доступом, підстави та строки обмеження доступу до такої інформації, а на підставі закону окремі реєстри інформації з обмеженим доступом.

Вадим Пивоваров, УГСПЛ

Якщо помітили помилку на сайті, будь ласка, виділіть текст та натисніть ctrl-enter.

Приєднуйтесь

Робiмо велику справу разом!
Підтримати Стати волонтером Пройти стажування

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: