Публікація

Державні органи вчиняють злочин, не виконуючи рішення суду про компенсацію за втрачене внаслідок бойових дій на Донбасі майно, – юристка УГСПЛ

Українські суди поки не наважуються прийняти рішення про виплати моральної та матеріальної шкоди за зруйноване майно, а лише про компенсацію у зв’язку з відсутністю необхідного механізму. Але й такі рішення держава не виконує.

Зруйнований будиок у Донецьку
Зруйнований будинок у Горлівці

Два будинки родини Воробйових – Ірини та Юрія були зруйновані під час обстрілів Донецька та Горлівки. З метою стягнення шкоди, завданої терористичним актом, на підставі ст. 19 Закону України «Про боротьбу з тероризмом» Ірина та Юрій вирішили подавати позов, аби хоч якось компенсувати збитки від втраченого майна. Тож звернулися до Печерського районного суду Києва з вимогою, аби держава компенсувала матеріальну та моральну шкоду, спричинену тим, що тривалий час їх житло не відновлюється, а ефективне розслідування обставин руйнації не ведеться. У результаті розгляду справи було вирішено стягнути за рахунок коштів державного бюджету України по 50 тисяч гривень на кожного.

Проте Державна казначейська служба України повідомила Воробйовим, що законодавством досі не визначено джерело та порядок відшкодування шкоди, завданої терористичним актом, а тому виплатити здійснити неможливо.

Родина попросила про допомогу юристів УГСПЛ. За справу взялась Юлія Науменко. Вона говорить, по-перше, законодавством не передбачено такої підстави для відмови як «не визначено джерело та порядок відшкодування шкоди, завданої терористичним актом». А, по-друге, незважаючи ні на що, судове рішення є обов’язковим до виконання.

Зокрема про обов’язковість виконання судових рішень йдеться у низці рішень Європейського суду з прав людини. Наприклад, у справі ЄСПЛ «Кечко проти України» мова про те, що органи державної влади не можуть посилатися на відсутність коштів як на причину невиконання своїх зобов’язань. А у справі «Будченко проти України» йдеться про те, що не встановлення механізму для реалізації права є порушенням обов’язку держави гарантувати права, закріплені в Конвенції. Ключовим же рішенням з питання систематичного невиконання рішень національних судів зі сторони України є пілотні рішення у справі «Іванов проти України» та «Бурмич та інші проти України». Вони вказують: у бюджеті наявні бюджетні асигнування на виконання судових рішень.

На підставі цього адвокат підготувала позов до суду щодо визнання протиправною відмову Державної казначейської служби України в виплаті присудженої компенсації. Провадження у справі наразі відкрито. Справа розглядається в письмовому провадженні.

Також у зв’язку з невиплатою компенсації адвокат та її клієнти звернулися до Національної поліції. Науменко переконана, відмова Казначейства містить ознаки складу злочину, передбаченого п.2 ст. 382 Кримінального кодексу України (далі – КК), тобто невиконання судового рішення. Але поліція відмовила у відкритті кримінального провадження. Причина – на думку працівників поліції, йдеться про цивільні правовідносини. Проте й вказана відмова наразі оскаржується у суді.

«Наразі ми в очікуванні рішення суду в адміністративній справі, а також реєстрації та розслідування кримінального провадження. У всіх позовах суди присуджували лише невелику компенсацію за зруйноване майно, але навіть і ту Казначейство відмовляється виплачувати. Таку практику необхідно змінювати. Ми намагаємось зрушити це питання у рамках кримінального і адміністративного механізму», – говорить Юлія Науменко.

 

Матеріал підготовлений за підтримки програми Агентства США з міжнародного розвитку (USAID) «Права людини в дії», яка виконується Українською Гельсінською спілкою з прав людини. 

У світі USAID є однією з провідних установ у сфері розвитку, яка виконує роль каталізатора цих процесів та допомагає досягати позитивних результатів. Діяльність USAID є проявом доброчинності американського народу, а також підтримує просування країн-отримувачів допомоги до самостійності та стійкості та сприяє забезпеченню національної безпеки та економічного добробуту США. Партнерські стосунки з Україною USAID підтримує з 1992 року; за цей час, загальна вартість допомоги, наданої Україні з боку Агентства, склала понад 3 млрд. доларів США. До поточних стратегічних пріоритетів діяльності USAID в Україні належать зміцнення демократії та механізмів досконалого врядування, сприяння економічному розвитку та енергетичній безпеці, вдосконалення систем охорони здоров’я та пом’якшення наслідків конфлікту у східних регіонах. Для того, щоб отримати додаткову інформацію про діяльність USAID, просимо Вас звертатися до Відділу зв’язків з громадськістю Місії USAID в Україні за тел. (+38 044) 521-57-53. Також пропонуємо завітати на наш вебсайт: http://www.usaid.gov/ukraine, або на сторінку у Фейсбук: https://www.facebook.com/USAIDUkraine.

Якщо помітили помилку на сайті, будь ласка, виділіть текст та натисніть ctrl-enter.

Також може бути корисним

Приєднуйтесь

Робiмо велику справу разом!
Підтримати Стати волонтером Пройти стажування

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: