Публікація

Державні діячі люблять гратися в Діда Мороза

Найсерйознішими проблемами у сфері прав дитини на сьогодні в Україні є дитяча бездоглядність, безпритульність, великий відсоток малозабезпечених сімей з дітьми, зростання кількості сиріт, злочинність серед неповнолітніх та торгівля дітьми.

Експерти вважають, що забезпечення прав дитини в Україні неможливе без підтримки держави, основними напрямами правової політики якої мають стати подальше реформування системи нормативно-правового забезпечення захисту цієї категорії суспільства та значне підвищення рівня правової освіти і правового виховання дітей і молоді, що стане запорукою позитивних зрушень у цій сфері в найближчому майбутньому.

26 квітня в столичному Будинку вчителя відбулася презентація збірника інформаційних і методичних матеріалів „Права дитини: сучасний досвід та інновації”, в якому вперше у вітчизняній літературі представлені матеріали про історію і сучасний стан інституту уповноважених з прав дітей.

Збірник підготовлено Християнським дитячим фондом спільно з Міністерством у справах молоді та спорту, Інститутом педагогіки і психології професійної освіти АПН України.

Основною метою видання, за словами його авторів, стало висвітлення накопиченого та національного досвіду захисту прав дітей, розміщення матеріалів, які дають уявлення про нові підходи, моделі, що сприяють забезпеченню прав дітей, зокрема їхнього права на активну участь у процесі прийняття рішень.

Презентовані матеріали є орієнтиром у конкретних діях на впровадження в реальне життя положень Конвенції ООН про права дитини. Книжка розрахована, в першу чергу, на спеціалістів-практиків, чия професійна діяльність пов’язана з дітьми та молоддю, проте видавці сподіваються на фінансову підтримку Міністерства у справах молоді та спорту для випуску книжки додатковим тиражем, щоб ознайомитися з нею могли якомога більше людей, в тому числі й самі діти.

Як зазначила під час виступу на презентації Ірина Кожухарова, мама-вихователька одного з дитячих будинків сімейного типу, що в Криму, влада, в обличчі міськвиконкомів, що за законодавством є органами опіки дітей, позбавлених батьківського піклування, найчастіше самі стають основними порушниками прав дитини. За її словами, допомога державних діячів полягає, здебільшого, лише в тому, що вони, як Діди Морози, приходять до дітей раз на рік із подарунками.

Але ж варто пам’ятати, що Діди Морози спроможні лише допомогти повірити дітям у казку, а представники органів державної влади повинні спрямовувати зусилля на забезпечення прав дітей, впроваджувати в реальне життя міжнародні механізми їх захисту. Звісно, якщо хочуть розвивати здорове, справедливе, демократичне суспільство.

Олена Голюк,

РУПОР

Якщо помітили помилку на сайті, будь ласка, виділіть текст та натисніть ctrl-enter.

Приєднуйтесь

Робiмо велику справу разом!
Підтримати Стати волонтером Пройти стажування

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: