Публікація

Держава зробила крок вперед у захисті прав жертв збройної агресії Російської Федерації проти України

Міністерством з питань реінтеграції тимчасово окупованих територій України розпочато реалізацію заходів зі створення державної системи моніторингу і документування порушень прав людини, міжнародного гуманітарного права та інших порушень, вчинених в ході збройної агресії Російської Федерації. Відповідний наказ підписано 16 липня 2021 року.

Наказ є важливою демонстрацією намірів держави забезпечити і захистити права жертв збройної агресії РФ, покарати винних, розповісти суспільству  правду про збройний конфлікт. Документування порушень прав людини, міжнародного гуманітарного права та збитків, завданих державі, людям, корінним народам, юридичним особам, територіальним громадам внаслідок збройної агресії РФ є основою усіх заходів деокупації та реінтеграції. Адже для планування стратегій відновлення, прогнозування  ресурсів необхідно знати стан справ як на тимчасово окупованих територіях, так і на підконтрольних державі Україна територіях.

У ході розбудови державної системи моніторингу і документування буде створена база даних для накопичення результатів моніторингу і документування відповідними органами влади ситуації у визначених сферах їх відповідальності.

До складу експертної ради з напрацювання пропозицій щодо створення державної системи моніторингу і документування порушень прав людини, міжнародного гуманітарного права та інших порушень, вчинених в ході збройної агресії Російської Федерації включено представників та представниць 11 правозахисних організацій, які здійснюють моніторинг і документування порушень прав людини на тимчасово окупованих територіях, а також на підконтрольних територіях (зокрема, на КПВВ, в «сірій зоні», поруч з лінією зіткнення).

Олена Семьоркіна, аналітикиня, спеціалістка з питань нормотворення УГПЛ та Олексій Біда, керівник Центру документування УГСПЛ, включені до складу експертної ради.

“Уряд ще в 2014 році повинен був розпочати моніторинг порушень прав людини та МГП, на виконання  законів України Законом України «Про забезпечення прав і свобод громадян та правовий режим на тимчасово окупованій території України»  від 15.04.2014  та Законом України «Про особливості державної політики із забезпечення державного суверенітету України на тимчасово окупованих територіях у Донецькій та Луганській областях» від 18.01.2018. Стратегія деокупації та реінтеграції тимчасово окупованої території Автономної Республіки Крим та міста Севастополя, затверджена Указом Президента України від 24.03.2021 № 117/2021  також визначає моніторинг і документування, ведення реєстрів (баз даних) порушень прав людини і основоположних свобод, міжнародного гуманітарного права наскрізною темою”, — зазначає Олена Семьоркіна.

“Правозахисна спільнота ще у 2014 року власними силами розпочала моніторинг і документування злочинів та інших порушень, вчинених в ході збройної агресії Російської Федерації. Усвідомлюючи важливість цього питання для національних інтересів України, правозахисники в квітні цього року звернулися до уповноважених органів державної влади з вимогою прискорити створення державної системи моніторингу і документування порушень ПЛ, МГП та інших порушень, вчинених в ході збройної агресії Російської Федерації”, згадує Олексій Біда.

Нагадаємо, що правозахисники та правозахисниці всі ці роки наголошували, що моніторинг і документування є обов’язковою умовою впровадження заходів перехідного правосуддя (притягнення до відповідальності винних, репарації жертвам, забезпечення права на правду та гарантій неповторення порушень прав людини у майбутньому), а також реалізації політики реінтеграції. При цьому саме Українська Гельсінська спілка з прав людини займала лідуючу роль в цьому питанні: ми не тільки першими заговорили в публічному просторі про необхідність перехідного правосуддя для України, але ще змогли об’єднати урядовців та громадськість навколо створення держреєстра воєнних злочинів та масових порушень прав людини.

 

Діяльність Української Гельсінської спілки з прав людини зі створення державної системи моніторингу і документування порушень прав людини, міжнародного гуманітарного права та інших порушень, вчинених в ході збройної агресії Російської Федерації здійснюється за підтримки програми Агентства США з міжнародного розвитку (USAID) «Права людини в дії».  

У світі USAID є однією з провідних установ у сфері розвитку, яка виконує роль каталізатора цих процесів та допомагає досягати позитивних результатів. Діяльність USAID є проявом доброчинності американського народу, а також підтримує просування країн-отримувачів допомоги до самостійності та стійкості та сприяє забезпеченню національної безпеки та економічного добробуту США. Партнерські стосунки з Україною USAID підтримує з 1992 року; за цей час, загальна вартість допомоги, наданої Україні з боку Агентства, склала понад 3 млрд. доларів США. До поточних стратегічних пріоритетів діяльності USAID в Україні належать зміцнення демократії та механізмів досконалого врядування, сприяння економічному розвитку та енергетичній безпеці, вдосконалення систем охорони здоров’я та пом’якшення наслідків конфлікту у східних регіонах. Для того, щоб отримати додаткову інформацію про діяльність USAID, просимо Вас звертатися до Відділу зв’язків з громадськістю Місії USAID в Україні за тел. (+38 044) 521-57-53. Також пропонуємо завітати на наш вебсайт: http://www.usaid.gov/ukraine, або на сторінку у Фейсбук: https://www.facebook.com/USAIDUkraine

Якщо помітили помилку на сайті, будь ласка, виділіть текст та натисніть ctrl-enter.

Також може бути корисним

Приєднуйтесь

Робiмо велику справу разом!
Підтримати Стати волонтером Пройти стажування

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: