Публікація

Держава розпочинає знесення українських храмів?

Першою жертвою може стати Кафедральний Собор Преображення Господнього УАПЦ-К, який знаходиться в місті Києві, житловий масив Осокорки. Храм збудованого на кошти і силами членів громади на приватній земельній ділянці Патріарха Мойсея. «Храм має бути зруйнований», твердить прокуратура Дарницького району, ніби наслідуючи Катона старшого з крилатою фразою про Карфаген.

Як стало відомо УГСПЛ, прокуратура Дарницького району подала позов про знесення храму. Основним доказом у справі є статут садового товариства, який колись зобов’язував власників садових будинків зводити будівлі площею не більше 50 кв. м.

 

У процесі розгляду справи з’ясовується, що оригіналу статуту садового товариства давно немає, тобто він не може виступати належним доказом у справі; що власники інших  будівель, які також входять до садового товариства, давно вже не дотримуються положень застарілого статуту і безперешкодно продовжують будувати навколо приватні будівлі площами не менше 200 – 500 кв. м.

 

         Прокуратура, заявляючи про те, що відповідач здійснив будівництво з істотним порушенням будівельних норм, обґрунтувала свої вимоги виключно на підставі висновків, які були зроблені після візуального огляду церковних споруд. Жодна особа, яка представляла інтереси позивачів, не є фахівцем в галузі будівництва, що підтверджується матеріалами справи. Не було надано ані висновку експертно-технічного дослідження, ані висновку будівельно-технічної експертизи, жодного письмового документу, який був би складений фахівцем в галузі будівництва. 

 

В свою чергу суддя чомусь вперто ігнорувала висновок Інституту незалежних експертиз про повну відповідність будівлі чинному законодавству у сфері будівництва, поданого як доказ у справі відповідачем.

 

Як результат – Дарницьким районним судом було прийнято рішення про знесення храму, а також поруч розташованої будівлі Патріарха Мойсея, в якій проживає духовенство зі своїми родинами (16 осіб).

 

Схожу позицію зайняв і апеляційний суд.  Служителі Феміди не зважили на експертний висновок зроблений ДП “Державний науково-дослідний інститут будівельних конструкцій” (який складений групою вчених, кандидатом та доктором технічних наук), три експертні висновки зроблені Незалежним Інститутом Судових Експертиз (складений експертом, який, має науковий ступінь кандидата технічних наук, кваліфікацію судового експерта), технічний висновок інженерно-геологічних вишукувань, проекти споруд, технічний паспорт, дозвіл на реконструкцію та інше.

 

    А ці документи встановлюють відсутність порушень державних будівельних норм з боку Патріарха Мойсея  під час будівництва даних споруд.

 

Проте, апеляційний суд погодився з рішенням першої інстанції та погодив знесення храму.  

 

Парафіяни обурені намаганням держави знищити церковні споруди, незважаючи навіть на те, що ті збудовані на приватних земельних ділянках та на кошти самого Патріарха і вірних УАПЦ-К. Вони стверджують, що сталінізм повертається, адже подібні свавілля і репресії українці пережили за часів диктатора.

 

Якщо помітили помилку на сайті, будь ласка, виділіть текст та натисніть ctrl-enter.

Приєднуйтесь

Робiмо велику справу разом!
Підтримати Стати волонтером Пройти стажування

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: